Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Fatih Çörten

FreeDOS Bilgisayara Windows Nasıl Kurulur?

Birçok kişi geçmişte içerisinde işletim sistemi olmayan dizüstü bilgisayar almıştır. Peki “Neden yeni alınan dizüstü bilgisayarlarda FreeDOS yani işletim sistemi yüklü olmadan satılıyor?” bugün bu sorunun cevabını ve yeni bir bilgisayar aldığımızda Windows kurulumundan bahsedeceğiz. Dizüstü bilgisayarları daha uygun fiyata mâl etmek Windows yerine FreeDOS olarak piyasaya sürmek ücretsiz bir işletim sistemi olduğundan maliyeti düşürür. Bu sayede kullanıcılar daha uygun fiyata dizüstü bilgisayarları alabilirler. Daha sonra kullanıcılar ellerinde olan lisanslı işletim sistemini kurabilirler.

FreeDOS Nedir?

Peki nedir bu FreeDOS? İstediğimiz işletim sistemini bu bilgisayarlara kurabilir miyiz? Evet, biraz teknolojiye aşinaysanız birkaç adım ile Windows veya Linux gibi işletim sistemlerini yükleyebilirsiniz. Açık kaynak kodlu parakendeci tarafından Windows veya Linux’u yüklememize hazırlık olarak yüklenmekte. Windows kurulu olmayan bilgisayarlar bilgisayarlara piyasaya Linux sürümleri veya çoğu zaman üreticiler FreeDOS  kurmayı tercih ediyorlar. FreeDOS aslında Microsoft’un ilk göz ağrısı olan DOS işletim sistemidir.Bu işletim sistemi ile pek fazla bir iş yapılamadığından bu bilgisayarı kullanılır hale getirmek için Linux ya da Windows gibi daha gelişmiş işletim sistemi kurmak gerekiyor.

Windows kurulum nasıl yapılır?

İlk olarak Windows yükleme ortamı oluşturarak başlıyoruz.Kurulumu USB bellekler ile pratik hale getirerek yapacağız.En az 8 GB kapesiteli bir flaş bellek bizim için yeterli olacaktır.

Gerekenler;

Windows 10 veya 11 iso dosyası

Rufus

8 GB veya daha fazla kapasiteli USB bellek

Şimdi adım adım kurulumu yapalım.

Windows 10 ISO dosyasını Microsoft’un resmi web sayfasından indirebilirsiniz.

Rufus ile Windows Kurulum USB’si Nasıl Oluşturulur?

Rufus’u Google’da arayarak indirebilirsiniz.

Küçük boyutlu aracı indirdikten sonra açın. “Önyükleme seçimi” bölümünden indirmiş olduğunuz ISO dosyasını seçin.

UEFI kurulum yapacağımız için “Disk bölüm düzenini” GPT olarak ayarlıyoruz. Eğer UEFI destekli olmayan eski bir sisteme kurulum yapacaksanız MBR’yi seçebilirsiniz.

Sonrasında “Başlat” diyoruz ve bir süre bekledikten sonra belleğe yazma işlemi sona eriyor.

Kurulum;

Şimdi bilgisayarımızı oluşturduğumuz USB üzerinden başlatmamız gerekiyor. Bazı PC’ler bağlı USB aygıtlarından otomatik olarak önyükleme yapabilir. Eğer bilgisayarınız yeniden başlattıktan sonra kurulum başlamıyorsa yapılması gereken birkaç şey var. Önyükleme önceliğini değiştirmek için BIOS’a girmemiz gerekiyor.

BIOS’a Nasıl Girilir?

Kullandığınız bilgisayarın markasının kısayol tuşunu tam olarak bilmiyorsanız, aşağıdaki BIOS’a giriş tuşlarını sizeler için listeledim.

Acer: F2 veya DEL

ASUS: Tüm bilgisayarlar için F2 | Anakartlar için F2 veya DEL

Dell: F2 veya F12

HP: ESC veya F10

Lenovo: F2 veya Fn + F2

Lenovo (Masaüstü): F1

Lenovo (ThinkPads): Enter + F1

MSI: DEL (anakartlar ve PC’ler)

Microsoft Surface Tabletler: Ses açma düğmesine bir süre basılı tutun

Origin PC: F2

Samsung: F2

Sony: F1, F2, veya F3

Toshiba: F2

Bilgisayarınız açılırken belirtilen bu kısayol tuşlarına bastığınızda karşınıza doğrudan BIOS ekranı gelmeli. BIOS’a giriş yaptıktan sonra boot (önyükleme) aygıtını HDD/SSD değil, biraz önce hazırladığımız USB olarak ayarlıyoruz. BIOS menüleri üreticiye göre değişiklik gösterebilir, ancak mantık hep aynı. Menülerde genellikle Boot, Boot Options ve Boot Device Priority gibi seçenekler olur.

FreeDOS Bölümü Nasıl Silinir?

Aslında her zaman yaptığımız Windows kurulumuyla aynı şeyleri yapıyoruz.

Kurulum aşamasında ilerlerken “Özel: Yalnızca Windows’u yükle” seçeneğine tıklıyoruz.

Windows disk yönetimi bölümüne geldiğimizde eğer görünüyorsa FreeDOS’un yüklü olduğu kısmı siliyoruz. Bazı sistemlerde bu bölümün ismi FreeDOS değil, farklı şekilde görünebilir. Ayrıca 2-8 GB civarında bir yer kapladığını görebilirsiniz.

Dilerseniz bu aşamada farklı ayarlamalar da yapabilirsiniz. Dilerseniz tüm bölümleri silebilir, sürücüleri istediğiniz kapasitelerde bölümlere ayırabilirsiniz. Ancak Windows’u kurmak için bir bölüm seçmemiz (C: sürücüsü olarak atanan) gerekecek.

Windows Kurulumu

Bölümleri ayarladıktan ve kurulum yapmak istediğiniz diski seçtikten sonra Devam’a tıklayarak Windows işletim sisteminizi kurabilirsiniz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER