Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Fatih Çörten

DNS Nedir?


Bu yazımda, DNS nedir? hakkında merak edilen bütün soruları cevaplayacağım.DNS, İngilizcede “Domain Name System” kelimelerinin kısaltmasıdır. DNS, internet üzerindeki bilgisayarların, cihazların veya kaynakların tanınmasını sağlayan bir sistemdir. İnternet protokolüne (IP) dayalı ağlarda, cihazların benzersiz IP adresleri vardır ve bu IP adresleri kullanılarak cihazlara erişim sağlanır.

DNS, IP adreslerini daha anlaşılabilir ve hatırlanması kolay alan adlarına dönüştürmek için kullanılır. İnternet sitelerinin kolayca ve sorunsuz bir şekilde bulunmasını sağlayan bu sistem sayesinde dünya genelindeki milyonlarca web sitesine kolayca bağlantı kurabiliyoruz. DNS sistemini IP adresleri ve alan adlarının kaydının tutulduğu dev bir telefon rehberi gibidir. Bu sistem sayesinde internet sitelerini ziyaret etmek istediğimizde internet tarayıcımız IP adresleri yerine akılda kalıcı domain (alan adı) bilgisini yazarak sitelere bağlantı yapabiliyoruz. Eğer DNS sistemi olmasaydı her internet sitesinin IP adreslerini aklımızda tutmamız gerekirdi.
DNS, hiyerarşik bir yapıya sahip ve en üst düzeyde kök DNS sunucuları bulunur. Bu sunucular, tüm alan adlarının çözümlenmesi için yönlendirme bilgileri sağlar. Daha sonra, alan adı sunucuları, belirli bir alan adının IP adresini sağlamak üzere sorguları yönlendirir. Bu hiyerarşik yapı, geniş bir DNS ağı oluşturarak dünya çapında DNS çözümlemesini mümkün kılar. İnternetin düzgün çalışmasını sağlayan temel bir bileşendir ve web sitelerine erişim, e-posta gönderme, dosya paylaşımı ve diğer birçok internet hizmeti için DNS gereklidir.

DNS Tarihçesi

DNS, 1970’lerde internetin ilk oluşturulduğu dönemde kurulmuş bir sistemdir. İlk internet ağı olan Arpanet’e bağlı olarak çalışan cihazların, alan adı sistemini kullanabilmesi için kurulan bu sistem günümüzde çok büyük bir yapıyı da aynı şekilde çalıştırıyor.

Arpanet döneminde DNS sunucusu vazifesi gören bir bilgisayarda oluşturulan HOST.TXT dosyasında IP adresi ve alan adı eşleştirmelerinin kaydı tutulmaktaydı ve isim çözümlemesi bu sayede yapılıyordu.

TCP/IP sistemi -ki günümüz interneti hala bu protokoller ile çalışıyor- isim çözülmesi için DNS sistemini bu şekilde kullanmaya başlamış oldu. Günümüzde hala bilgisayarlarımızda HOST.TXT dosyaları bulunur ve isterseniz IP adresi ve alan adı kaydınızı kendiniz de oluşturabilirsiniz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER