Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Fatih Çörten

Bilgisayar Nasıl Toplanır?

Bu yazıyı okurken öncelikle kendinize sormanız gereken “Toplayacağım bilgisayarı hangi amaçla kullanacağım?” sorusu olmalıdır. Özellikle teknolojiye ulaşmanın ekonomik durumla ilgili olduğunu düşündüğümüzde yukarıdaki soruya cevap bulmak hem sizi işinize yarayacak bir ekipmana ulaştıracak hem de bütçenizi korumanız sağlayacak.
Toplama bilgisayarlar, standart karma bir sistem kullanarak sunulan bilgisayarlar yerine donanım ve fiyat avantajı sağlayan, ihtiyaçlara göre ayrı parçalar halinde kurulan markasız bilgisayarlardır.Kendi ihtiyacımıza göre bilgisayar içinde bulunacak işlemci,bellek,sabit disk,ekran kartı gibi donanımları birbirine uyumlu şekilde seçmeliyiz.Böylece fiyat performans ürünlerini diğer markalı bilgisayarlara göre daha ucuza sahip olabiliriz.
Bilgisayar toplarken donanım seçimi nasıl yapılır ?
Bilgisayar toplamaya karar verdikten sonra, iş bilgisayarı veya oyun bilgisayarı ne için kullanılacaksa ona göre donanımların belirlenmesi gerekir. Donanımların belirlenmesi işlemini aşağıda sırası ile sizler için belirleyelim.
İşlemci Seçimi
Bilgisayar toplamaya Intel veya Amd platformuna uygun işlemci seçimi ile başlanır. Ortalama bir bilgisayar toplamalarında en çok kullanılan işlemciler Intel i5 ve Amd Ryzen 5’tir. İşlemci seçimi anakart seçimimizi doğrudan etkiler. İşlemci seçerken dikkat etmemiz gereken noktalar tek ve çoklu çekirdek hızları ve ön bellek miktarıdır.
Ekran Kartı Seçimi
Oyun bilgisayarları, çizim veya yoğun grafik işleme ihtiyacı duyan sistemler için bileşen ekran kartıdır. Ekran kartı seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar, bellek veri yolu genişliği, bellek miktarı, bellek hızı, çekirdek hızı ve mimarisi önemlidir.
Anakart Seçimi
Anakart bilgisayarın içindeki donanımların birbirine uyumlu çalışabilmesi için önemli bileşendir. Anakart seçerken dikkat etmemiz gereken en önemli kriter aldığımız işlemciye uygun bir anakart edinmektir. Bir diğer önemli unsur ise ram bellek frekansının desteklemesi veya en yüksek frekansı destekleyen anakartı tercih edebiliriz. Donanım yükseltme işlemlerimizde bu çok önemlidir. Uyumluluklar tamamlandıktan sonra diğer ek özellikleri tercihinize göre yapabilirsiniz.
Ram Bellek Seçimi
Anakart ile frekansı uyumlu ram modelleri seçilmelidir. Örneğin anakartınız en fazla; 3200 MHz ram destekliyorsa bu frekanstaki ram bellekleri alınması gerekir. Bu frekansın üstündeki bellekler çalışmayacaktır. Örnekte verdiğim 3200 MHz frekansının altında ram alınır ise tam performans alınamayacaktır. Ram alırken frekanslarına ve anakarta uygunluna bakarak alabilirsiniz.
SSD Seçimi
SSD yani Solid State Drive diskler sıradan sabit diskler gibi içerisinde mekanik diski döndüren parçalar bulunmayan, okuma ve yazma hızları yüksek yeni nesil depolama cihazlarıdır. SSD seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta okuma ve yazma hızlarıdır.Yeni nesil anakartlarda SSD disk takılması için M2 SSD slotu bulunmaktadır.Yeni nesil bir bilgisayar toplamak istiyorsak M2 slotlu anakartları tercih etmeliyiz.
Güç Kaynağı PSU Seçimi
Donanımlarımızın harcadığı güçleri hesapladıktan sonra uygun watt değerini sağlayan, en az 80 plus güç tasarruf değerine sahip güç kaynağı tercih edebilirsiniz.
Kasa Seçimi
Seçtiğimiz anakartın boyutuna uygun mini tower ve midi tower kasa seçimi yapılmalıdır. Kasa seçiminde dikkat edilmesi gereken kriter kasanın uygun çalışma sıcaklığını sağlayabilmesidir. Sessiz olması, ışıklı olması gibi kriterler kullanıcıının isteğine göre tercihidir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER