Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Tufan Dalgıç

Bandırma’da kiralar nasıl düşer?

Ülke genelinde yaşanan hayat pahalılığı ve enflasyon Bandırma’da ev kiralarını da vurdu. Artık aslında her şey pahalı… Düşünsenize insanlar en temel ihtiyaçlarından biri olan barınma sorununu çözmek için maaşından fazla kira ödemek zorunda. Bandırma’da bu konularda bir düzenleme yapılmazsa gecekondulaşmaya kadar giden sorunlarla karşılaşabiliriz. (Bu konuda ilan sitelerini temel alarak hazırladığımız habere ulaşmak için tıklayınız.)

Bandırma’da bir evin maliyeti sektör temsilcilerinden aldığım bilgiye göre metrekaresi 12-14 bin lira arasında ve bunun üzerine arsa bedelini de eklediğimizde ciddi fiyatlar ortaya çıkıyor. Arsa bedelini basitçe anlatmak gerekirse yüzde 40-50 arası yani müteahhit bir arsa bulup ev yapacak ve bu yaptığı evlerin yarısı arsa sahibinin olacak. İşte burada arsa bedelinin yüksek olması da evlere yansıyor. Dolayısıyla Bandırma’nın konut alanlarına ihtiyacı var. Piyasanın dengelenmesi gerekiyor. Bulunduğu yere göre kiraların değişkenlik gösterdiğini biliyoruz ama ortada gerçekten bir fırsatçılık sorunumuz da var. Bu işin takibini ise vergi dairesinin yapması gerekli… Bir diğer önemli nokta; kira bedelini belirleyen unsur evin satış bedeli mi yoksa mal sahibinin kendisi ya da emlakçı mı? Arz talep dengesinin fiyatlarda etkili olduğunu biliyoruz ancak insanlar bir malı satmadan ya da evlerini kiraya vermeden önce benzerlerine bakarak fiyat belirliyor. Dolayısıyla herkesin malı kendine değerli olduğu için bu konudaki düşünce: “Benim evimde bu da var, kombim şu, mutfağım şöyle… O 10 bin diyorsa ben 12 bin derim.” Bunun benzeri yaklaşımların ikinci el otomobil fiyatlarında da yaşandığını hatırlatmak gerek.

ÇOK FAKİRLEŞTİK…

Bu dönemde yaşadıklarımızı özetleyecek olursak; emeği ile kazananlar bu süreçte daha da fakirleşirken paralarını mala bağlayan kişiler zenginleşti. Aslında paraları olduğu için mal sahibi olabildiler ve daha da zenginleştiler. (Burada10-15 yıl borçlanarak başını sokacak bir ev alanları söylemiyorum) Bir diğer kesim ise 1 liranın hesabını yaparak, evine ekmek götürme, kendi karnını değilse bile çocuklarının karnını doyurabilmek için çabalıyor. Çarşı- pazar ateş pahası, faturalar önümüz kış bakalım ne olacak? Bunlara şimdi bir de ev kiralarındaki bu fahiş yükseliş eklendi ve mal sahipleri evlerini yüksek fiyatla kiraya verebilmek için kiracılarını çıkarmaya yönelik ellerinden geleni yapıyor. Böyle giderse çok değil birkaç yıl içinde Bandırma’da gecekonduları görmeye başlayacağız. Gettolaşmaların ardından fuhuş, uyuşturucu, çeteleşme, gasp gibi olaylarda artış yaşanma tehlikesi çok yüksek. Bir şey yapılmazsa, şimdiden gerçeklerle yüzleşip önlemler alınmazsa kokarım ki bizleri güzel günler beklemiyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER