Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sinding – Larsen – Jhansson Sendromu (SLJS)

Sinding, Larsen, Jhansson Sendromu , Diz kapağı kemiğinin alt tarafında bulunan patellar tendonun diz kapağı kemiğine yapışma yerinin hastalığıdır. Hastalık yangısal olmaktan daha çok travmatiktir. Bu durum daha çok 10-14 yaş arasındaki özellikle atlama ve zıplama gibi aktiviteleri sık yapan erkek çocuklarında görülür. Öncelikle tendonun çekilmesi, zorlanması sonucu tendonda mikro yırtıklar yapışma yerinde kalsifikasyonlar ve kıkırdak hasarları olur. Aslında olay bir entesopati ve stres kırığı karışımıdır.

Teşhis

Genellikle erken gençlik çağındaki erkeklerde daha sık görülür. Atlama, zıplama ve tırmanma hastalığı tetikleyebilir. Fizik muayenede diz kapağı kemiği alt kenarı üzerinde hassasiyet vardır, ancak yağ yastıklarında veya patella kompresyonunda ağrı olmaz. Bazı çocuklar baldır kemiği üst ön köşesinde (tibial tüberkül) de ağrı olabilir. Genel olarak uyluk ön grup kasları ( kuadriseps) zayıf ve gergin hissedilirken, hamstringlerde (arka uyluk kasları) ise gerginlik saptanır. Direkt grafiler normal olabilir. Ultrasonografide patella alt kenarında ve patellar tendon üzerinde kalsifikasyonlar, düzensizlikler ve kıkırdak kalınlaşması olabilir.

Tedavi

Tedavide esas olan istirahattır. Hamstring germe ve kuadriseps güçlendirme egzersizleri, en azından tekrarların önlenmesine işe yarar. Bazı çocuklarda istirahatı sağlamak hayli güç olabilir. Bu tip hastalarda diz korsesi kullanılabilir. İyileşme için 4-10 hafta arasında bir süre geçmesi beklenmelidir. Quadriseps kasına İMS, tendon yapışma yerine proloterapi yapılması iyileşmeyi hızlandırır.

 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER