Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Tufan Dalgıç

Bandırma’nın il olması için 8 kez kanun teklifi verildi  

Devlet Bahçeli’nin “100 il 1000 ilçe” çıkışının ardından Bandırma’da da hareketli günler yaşanmaya başladı. Bahçeli’nin açıklaması temel alındığında önümüzdeki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda il olacak ilçelerin kesinleşmesi bekleniyor.  

Bandırma il olma tarihçesine baktığımız Adnan Menderes’ten Süleyman Demirel’e kadar birçok siyasetçinin Bandırma’nın il olacağı konusunda açıklamalarını hep duyduk. Bu yazıda sizler için Bandırma’nın il olması konusunda yaklaşık 27 yıllık bir zaman dilimini kapsayan kanun tekliflerini derledim. 20 yıldır il konusunda hiçbir kanun teklifi verilmediğini hatırlatmak isterim. Ayrıca Bahçeli’nin açıklamasını düşündüğümüzde 19 ilçenin il olması öngörülüyor. Dolayısıyla Bandırma’nın sahip olduğu değerlerle üst sıralarda yer alması sürpriz değil. Belki de Bandırma tarihinde ilk kez il olmaya bu kadar yakın.  

TBMM’nin internet ortamındaki arşivine baktığımızda Bandırma’nın il yapılmasıyla ilgili ilk teklif ANAP Balıkesir Milletvekili Hüsnü Sıvalıoğlu tarafından 10 Ekim 1996’tarihinde verilmiş. Plan ve Bütçe Komisyonu ile İçişlerinde gönderilen teklif hükümsüz olarak kayırlara geçmiş. Bu teklifin özetinde “Sarıköy ve Edincik Adıyla İki İlçe ve Bandırma Adıyla bir İl Kurulması Hakkında” ifadeleri yer alıyor. Bandırma’nın il olması ve Sarıköy ile Edincik’in ilçe yapılması konusunu kapsayan ikinci teklif ise DYP Balıkesir Milletvekili İlyas Yılmazyıldız tarafından TBMM’e başkanlığına 16 Ekim 1996’da sunulmuş ve 02/06/1999 tarihinde yenilenmiş, 1999’da teklife Tansu Çiler dahil toplam 82 milletvekili imza vermiş, sonuç ise hükümsüz. 3. Kanun teklifi DSP’li Güven Karahan ile Mustafa İlimen’den tarihler 12 Haziran 1997 tarihinde verilmiş sonuç yine hükümsüz. Fazilet Partisi de Bandırma’nın il konusuna kayıtsız kalmamış. FP Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün’ün ilk imza sahibi olduğu teklif 27 Mayıs 1999’da başkanlığa verilmiş ve bu teklife Fazilet Partili 4 milletvekili daha imza atmış. Sonuç geçmişte olduğu gibi hükümsüz olarak kayıtlara geçmiş. 15 Haziran 1999’da DSP’li Güven Karahan yine Bandırma’nın il olması için kanun teklifinde bulunmuş ve sonuç yine değişmemiş. MHP Balıkesir Milletvekili Aydın Gökmen 22 Ağustos 2002 tarihinde Bandırma’nın il olma konusuyla ilgili kanun teklifi veren isimler arasında ve yine sonuç hükümsüz olarak kayıtlara geçmiş.  

EN KAPSAMLI TEKLİF 2003 YILINDA  

Bandırma’nın il olması konusunda en kapsamında kanun teklifi ise 2003 yılında 168 milletvekilinin imzasıyla verilmiş. 5 Kasım 2003 tarihli kanun teklifinde  “Sarıköy Edincik adlarıyla iki ilçe ile Bandırma adıyla bir il kurulması öngörülmektedir.” ifadeleri yer aldı.   

 Kanun teklifinde ilk imza sahibi olarak; CHP Balıkesir Milletvekilleri Sedat Pekel, Orhan Sür, Ali Kemal Deveciler, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Ali Osman Sali, Turhan Çömez, İsmail Özgün, Edip Uğur, Ali Aydınlıoğlu bulunuyordu. Bu isimlerle birlikte teklife farklı parti ve illerden toplam 168 milletvekili imza vermişti.  Bandırma iline bağlanması istenen ilçeler ise; Erdek, Gönen, Manyas, Marmara, Susurluk olarak teklifte yer aldı. Plan ve Bütçe Komisyonu ile İçişleri Komisyonuna gönderilen kanun teklifi kayıtlara hükümsüz olarak geçti. 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER