Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BANÜ’de “Gelecek Yüzyılda Muhasebe” konuşuldu

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ) ve Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) iş birliğinde “Gelecek Yüzyılda Muhasebe Mesleği ve İnovasyon” isimli söyleşi gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşinin moderatörlüğünü TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan yaptı. Konuşmacı olarak ise Türk- Alman Üniversitesi Prof. Dr. Göksel Yücel ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Prof. Dr. Burcu Adiloğlu yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan etkinlikte, BANÜ tanıtım videosu izletildi. Açılış konuşmasını BANÜ Dekanı Prof. Dr. Serap Palaz gerçekleştirdi. Dekan Palaz, “Muhasebe mesleği iş dünyasının temel taşlarından biridir ve gelecekte bu özellikleri sürdürmeye devam edecektir Ancak bu rolü etnik tüketebilmek için inovasyona ve sürekli öğrenmeye odaklanmalıyız. Günümüzde iş dünyası hızla değişiyor ve bu değişimle birlikte muhasebe mesleği de yeni zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Dijitalleşme, yapay zeka, büyük veri ve diğer teknolojik gelişmeler, muhasebe uygulamalarını şekillendirmekte ve mesleği daha önce görülmemiş bir hızla evrilleştirmektedir.” dedi.
“MUHASEBE MESLEĞİNDE ELLE DEFTERLER TUTULUYORDU”
Söyleşinin moderatörlüğünü yapan TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan, “34 yıl önce muhasebe camiasında muhasebe defterleri elle tutuluyordu. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul’da gerçekleştirilen bir sempozyumda teknoloji gelişmelerini incelemiştik. O zaman sempozyumda teknolojinin gelişmesi sebebiyle kağıttan kalkacağını söylemiştik kimse inanmamıştı. Dijital ortam ve yapay zekalar süratle gelişiyor. Tüm bu gelecek yüzyılı konuşurken geldiğimiz nokta da dijital ortamda geleceğimiz noktayı merak ediyoruz. Bir gelişim sürecinin, dijital ortama geçtiğinde önümüzdeki en büyük tehlike defterin kalktığı bir yüz yılları konuşuyoruz.” diye konuştu.


“GEÇMİŞ YILLARDA HAYAL EDİLENLER BUGÜN TEKNOLOJİ SAYESİNDE GERÇEKLEŞTİ”
Yapay zeka ve dijitalleşmenin öneminden bahseden Türk- Alman Üniversitesi Prof. Dr. Göksel Yücel, “1981 yılında Türkiye’de vergi tahakkukunu iyileştirmek için vergi levhası çıkartıldı ve bu levha 30 yıl boyunca kullanıldı. Bu durum Türkiye’de vergiyi arttırmadı. Çok vergi ödeyen, az vergi ödeyeni görünce o da az ödemek istedi. Daha sonra bu vergiler 2011’de kaldırıldı. Bugün dükkanlarda vergi levhası olsa da banka şubelerinde yok. Bu konu bir uçta yöneticileri bir uçta halkı ilgilendiriyor. 20’nci yüzyıla girerken dünyada 100 yıl sonra dünyada neler olacak diye bir kampanya yapıldı. 1800’de yaşayanlar 1900’lü yılları, 1900’lü yıllarda yaşayanlar 2000’li yılları merak etti. Bugün bizler de ileride neler olabileceğini hayal etmeliyiz. Geçmiş yıllarda hayal edilenler bugün teknolojinin gelişmesiyle gerçekleşti ve gerçekleşmeye devam ediyor. Dijitalleşme, yapay zeka çok önemli. 20-30 yıl önce bilgisayar kullanmamıza rağmen daha az işimiz oluyordu. Teknoloji ilerlemesine rağmen iş azalmıyor, çoğalıyor. Şimdi insanlar 7/24 çalışır hale geldi. Dijitalleşme ve yapayı zeka bize yardımcı ama danışmanlık tarafına daha fazla önem vermek lazım. Önce muhasebe, sonra yönetici ve özellikle topluma en büyük desteği veren Mali Müşavirlerden çok yararlanmak lazım.” dedi.


“DİJİTALLEŞME BUGÜN YAPILAN TANIMLARIN ÇOK ÖTESİNDE”
Teknolojinin gelişmesi sebebiyle tüm mesleklerin değişmeye başladığına dikkat çeken İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Prof. Dr. Burcu Adiloğlu, “Dijitalleşme çağında olduğumuz için insan gücünü neredeyse arkamızda bırakıyoruz. Dijitalleşme bugün yapılan tanımların çok ötesinde. Ülkemizde muhasebe de dijitalleşme denilince çok farklı şeyler anlaşılabilir. Banka hesapları, kayıt düzeni uzun yıllardır internet ortamında tutuluyor. E- defter, E-fatura uygulamaları da giderek hızlanıyor. Big data ile devam eden süreçte bugün yapay zekaya kadar ulaşmış durumdayız. Otomasyon, öğrenen makinalar, yapay zeka, finans ekibinin bir parçası olmaktadır. Geleneksel hizmetlerin çoğunu onlar üstlenecekler. Ancak bu finansçılara olan ihtiyacı azaltmayacak, ufuklarını değiştirecektir. Rahatlayan zaman yönetimlerinde karar odaklı, çalışmalara ağırlık verilebileceklerdir. Teknolojiden dolayı sadece muhasebe mesleği değil, tüm meslekler değişiyor. Tıpta-robotik cerrahı, İngiliz futbol takımında-yapay zeka teknik direktör, yapay zeka avukatlar ve spikerler gibi.. Günümüz koşullarında teknolojiden vazgeçemeyiz. Makine çağı, insan müdahalesine ihtiyaç duyacaktır.” dedi.
Söyleşinin sonunda, TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan’a, Türk- Alman Üniversitesi Prof. Dr. Göksel Yücel ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Prof. Dr. Burcu Adiloğlu’na plaket ve çiçeklerini Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Onur Batır, Dekan Prof. Dr. Semra Palaz ve Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Bandırma Temsilcisi Yusuf Can takdim etti.

Haber: Selin Girgin