Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Taşansu Türker, “Cumhuriyet’in 100’üncü yılı daha görkemli kutlanmalıydı”

Bandırma Belediyesi tarafından düzenlenen

Bandırma Belediyesi tarafından düzenlenen 5’nci Bandırma Kitap Günleri’nin 7’nci gününde Akademisyen/ Yazar Prof. Dr. Taşansu Türker, söyleşi gerçekleştirdi. 

Bu yıl 5’incisi gerçekleştirilen Kitap Günleri’nin 7’nci gününde Akademisyen/ Yazar Prof. Dr. Taşansu Türker, “Cumhuriyetin Yeni Yüzyılında Yeni Dünya Politikası” isimli söyleşiyi gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılının görkemli kutlanması gerektiğine dikkat çeken Yazar Prof. Dr. Taşansu Türker, “Cumhuriyet çok zor kazanılmış, kurtulmuş ve hepimizin hayatının her hücresine nüfus etmiş en önemli kavram. 100’üncü yıl kutlamalarının beklenenden daha sönük geçtiğini kabul etmeliyiz. Daha görkemli kutlanmalıydı. Cumhuriyetin kurulduğu 1923 yılına baktığımızda aklımızdan çıkarmamız gereken 1’nci cihan harbi başlatılmıştı ve bir savaş kaybetmiştik. Sevr anlaşmasıyla savaşı kaybetmekle kalmayıp yurdu kaybetme eşiğine gelmiştik. Hepimizin minnettar olması gereken bir vatan kurtuldu ve üzerine Cumhuriyet inşa edildi.” dedi. 

“GURUR KELİMESİ CUMHURİYETİN TEMEL UNSURUDUR”

Cumhuriyetin bir temel unsuru olduğunu söyleyen Yazar Türker, “Cumhuriyetin temel unsurunu tek kelimeye indirirsek ‘Gurur’ kelimesidir. Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşlarının ve milletin kafasında tek bir duygu ve düşüncesi vardı. ‘Bir savaş kaybettik ama yurdu kaybetmedik. Savaşarak yeniden kazandık ve dünya milletleri içerisinde en az onlar kadar onurlu, en az onlar kadar müreffeh, en az onlar kadar güzellikler içerisinde yaşayabilen bir millet olmayı hak ediyoruz.’ O dönemi hatırlayacak olursak,  dünya aslında çok kabaca ikiye bölünmüştür. Birincisi medeni uluslar, o dönem medeni uluslar sadece Avrupa ve Amerika’dan ibaretti. Bir de geri kalanlar vardı, onlar ise ulus olma ayrıcalığına sahip olmayan, kendisini yönetime ayrıcalığına sahip olmayan yönetilecek,  güdülecek ve hatta sömürülecek kitlelerdi. Cumhuriyetin bize en büyük armağanı, bizim bu 2 ligden oluşan dünyada birinci ligde olmamızı amaçlaması ve bunu başarmış olmasıydı.” diye konuştu. 

“BU VATANI GÜZELLEŞTİRİRİZ”

Cumhuriyetin kurulduğu dönemin dünya politikasına baktığınızda temel ayrım medeni uluslar ve gayrimendeni uluslar ayrımı olduğunu kaydeden Yazar Türker, “Bunun içerisinde çok küçük dünyanın küçücük bir parçasını nüfus anlamında medeni kabul edilip geri kalanların gayri medeni kabul edilmesiyle bağımsızlık hakkının onlara verilmiyor olmasıydı. Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Cumhuriyet dolayısıyla 100 yıl önce Türklerin başardığı şey tüm dünyaya, ‘Biz kendimizi yönetiriz, bu bayrağın altında vatana sadece sahip çıkmakla kalmayız. Aynı zamanda da güzelleştiririz iradesine ortaya koymuş olmalarıydı diye düşünmek lazım.” dedi. 

“BEDEL ÖDENİR VE KAZANIRSINIZ”

Türkiye için 16 senenin zor geçtiğini söyleyen Yazar Taşansu Türker, “2’nci Cihan Harbi Cumhuriyet’in kurulduğu ilk günden beri savaşın başladığı zamana kadar 16 sene Türkiye için kolay geçmedi. Çok fakir bir ülkeydik. Sanayisi yıkılmış, büyük bir bölümü kırsalda yaşayan ve geri kalmış bir durumdaydık. 1’nci cihan harbi ve arından gelen Kurtuluş Savaşı’nda taş üstüne taş koyabilecek kesimlerin büyük bir kısmını harp meydanında şehit vermiştik. O yüzden gurur kelimesinin yanına gelecek olan kelime refah kelimesidir. Refahlık, zenginlik dünya çapında Piyanist yetiştirmek, Türklerin gururlu, onurlu ve saygıyla karşılanan bir millet olmasıdır. 1’nci ve 2’nci Cihan harbinde bunun için uğraşılmıştır. Türkiye çok bedeller ödedi ama çokta önemli kazanımlar elde etti. Tarihte iyi ve kötü yoktur. Bedel öder ve kazanırsınız.” diye konuştu. 

Haber: Selin Girgin