Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2024’te de çiftçiyi zor günler bekliyor

Bandırma Ziraat Odası Başkanı

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, 2023 yılında üreticilerin zor şartlar altında çalıştığını belirterek 2024 yılında da aynı tablo ile karşılaşılabileceklerine dikkat çekti.

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, 2023 yılında üreticilerin zorlu şartlar altında çalıştığını kaydetti. Dönmez, “2023 yılında üreticimiz zorlu şartlar altında üretim yaptı ve çok sıkıntı yaşadı. Özellikle hububattan beklediği kazancı alamadı. Bölgemizde üretimi olan domateste verim düşüklüğü oldu. Fiyatlarla ilgili sıkıntılar yaşandı. Zeytinde ise bu yıl Türkiye genelinde olduğu gibi yüzde 60 oranında bir düşüş söz konusu ama fiyatlarımız iyi. Zeytin üreticileri bu yıl yine kazandı” dedi.

“YENİ YILDA VERİM DÜŞÜKLÜĞÜ OLURSA ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDUR OLABİLİR”

Yeni yılda da çiftçilerin zorluklarla karşı karşıya kalabileceğini söyleyen Dönmez, “Girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle üreticilerin 2024 yılında ürünlerini yetiştirirken zorluk çekeceğini düşünüyorum. Verim düşüklüğü olursa çiftçilerimizin mağdur olacağı kanısındayım. Zorluk çekmemeleri ve desteklenmeleri için Birliğimiz nezdinde Bakanlığa taleplerimiz var. Fakat bunların güncellenerek 2024 yılında üreticiye desteklerin daha farklı modellerle yansıtılması gerekiyor. Bölgemizde 2 yıldır verimlerin yüksekliği dolayısıyla üreticiler bazı sıkıntıları hissetmiyor. Maalesef her yıl ürünler böyle olmuyor ve tarımın içinde sıkıntılı yıllarda oluyor. Özellikle pandemi döneminde tarımın ne kadar önemli olduğunu anladık. Yeni yılda desteklemelerin hem gününde hem de arttırılarak ödenmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

“TARIMDA TEKNOLOJİYE AYAK UYDURULMASI GEREKİYOR”

Tarımda teknolojinin önemine değinen Dönmez, “Türkiye’de iş gücü azalması ile karşı karşıyayız. Özellikle elle yapılan hasatlarda ciddi iş gücü kaybı var. Tarımda çalışan kişi sayısı azaldı. Bölgemizde ve çevre ilçelerimizde de tarımda teknoloji iyi durumda. Daha da iyi seviyelere gelebilir. İş gücü kaybının olması ve hasatta yaşanan sıkıntılar nedeniyle makinalaşmaya gidilmesi gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar sürdürerek tarımda teknoloji her gün ilerliyor. Türkiye’de tarımda teknolojiye ayak uydurulması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
Haber: Selin Girgin