Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Tavuk zamları yüzünden vatandaş ete hasret kalacak”

Bahar ayının gelmesi ve

Bahar ayının gelmesi ve mangal sezonunun açılmasıyla, et fiyatlarının yüksekliği tekrar gündeme geldi. Kırmızı et fiyatlarının pahalı olması sebebiyle tavuk almayı tercih eden vatandaş, gelen zamlar sebebiyle tavuk etini de alırken zorlanıyor. Kasap Hasan Karlahan, “Zam geldikçe müşterilerimiz azalıyor.”dedi.

Tavuk etinin fiyatının son 3 ay içinde gelen zamlar ile birlikte yüzde 30 artış gösterdiğini söyleyen Kasap Hasan Karlahan, fiyat artışları ve çeşitli sebeplerle müşterilerin giderek azaldığını belirtti. Sadece beyaz et satarak geçimini sağlayan Kasap Hasan Karlahan, “2 ay içinde 3-4 defa zam geldi. Beyaz ete gelen bu fiyat artışı 3 ayda yüzde 30’a kadar vardı. Gelecek her zam işimizi ve satışlarımızı etkiliyor. İnsanlar et tercih edemedikleri için biraz et fiyatları yüksek olduğu için tavuk tercih ediyorlardı. Fakat gelen zamlar sebebiyle tavuk fiyatları da insanları zorlamaya başladı.”dedi.

“BÜTÜN ÜRÜNLERDE ZAM GÖRÜLÜYOR”

Tavuk fiyatlarının yanı sıra pahalılığın önüne geçmek için üretimi çoğaltmak ve maliyetleri düşürmek gerektiğinin altını çizen Kasap Karlahan, “Enflasyon görüldüğünden çok yüksek olduğu için bütün artışlar fiyatlara etki ediyor. Üreticinin çalıştırdığı işçinin sigortası, yeme masrafı, tavuğun yem parası, elektrik giderleri gibi masrafların hepsi fiyata yansıyor. Bu sebeple sadece tavukta değil bütün ürünlerde zam görülüyor. Tavuk zamları yüzünden et alamayan vatandaş ete hasret kalacak.”diye konuştu. .

“YÜKSEK FİYATA SATAN KASAP DAHA ÇOK KAR EDİYOR”

Esnaflar arasındaki kar rekabetinin de beyaz et piyasasına etki ettiğini belirten Karlahan, “Mesela ikinci kalite kanat 60 liraysa, birinci kalite kanat 120 liraya satılıyor. İkinci kalite kanadı 60 lira yerine daha yüksek fiyata satan kasap daha çok kar ediyor. Tavuğun kalitesine ve kesim hatasına göre satış fiyatı da değişiyor. Eğer birinci kalite malı satıyorsa bizim fiyatlarımız kesim hatası olduğu için daha uygun oluyor. Kesme hatası olan tavuğu alım gücü zayıf olan insan mecburen onu almak zorunda kalıyor. Zam geldikçe müşterilerimiz azalıyor.”dedi.

2022 yılında tavuk but kilosu 28 liradan satılırken, güncel fiyatı tezgâhlarda 67 lirayı buldu. Geçen sene 30 liradan satılan Tavuk göğüsün fiyatı 2023 yılında 55 lirayı gördü. Ucuz olduğu için çok tercih edilen tavuk kanat ise 2022 yılında 34 liradan satılırken, güncel olarak 50 liradan satılıyor.

Haber: Nur Uysun