Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kapıdağ’ın yeraltı suları tehlike altında

Bandırma Kent Konseyi Çevre

Bandırma Kent Konseyi Çevre ve Doğa Çalışma Grubu “Dünya Su Günü” ile “Dünya Ormancılık Günü ve Haftası” kapsamında bir basın açıklaması yaparak kuraklık sorununa dikkat çekti.

Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, son dönemde en kurak yılların yaşandığına işaret etti. Polat, kuraklığın gıda krizini de tetiklediğini vurguladı.

Bandırma Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve TEMA Vakfı Bandırma Temsilcisi Burak Uğur, su konusunda yaşanan sorunları verilerle anlattı.  Uğur, “Vakfımızın Su Kanunu Tasarısı çalışması; su varlığının korunmasında hukuksal, yönetimsel ve etik yeni ilke ve kurallar getirmektedir. Hazırlanan su kanunu tasarısı ile yaşamın sürdürülebilmesinin temelini oluşturan su varlığının havza yaklaşımı çerçevesinde, toplumun yeterli miktarda ve uygun kalitede suya erişim hakkı ile ekosistemin su hakkını sağlayacak, ekonomik ihtiyaçlarla ulusal güvenlik gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde yönetilmesi amaçlanmaktadır. Bunun gerçekleşmesi için Kanun tasarısında belirlenen ilkelerle çizilen çerçeve kapsamında su varlığının daha verimli kullanımı sağlanacaktır. Bu bağlamda suyu koruyan Su Kanununun bir an önce yürürlüğe girmesi en büyük temennimizdir. TEMA Vakfı olarak 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası’nda her şeye rağmen şanslı bir ülke olduğumuzu hatırlatmak istiyoruz. Ormanlarımız yıllardır tahrip ediliyor, yakılıyor, işgal ediliyor, başka kullanımlara açılıyor, üzerine binalar inşa ediliyor, hatta orman vasfı kaybettirilerek satılıyor. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen, ormanlarımızın büyük bölümü halen zengin tür ve genetik çeşitliliğe sahip doğal ormanlar. Doğal ormanlarını kaybeden Avrupa kıtası bugün yaptıkları yanlışı geri çevirmeye, kalan doğal ormanlarını eksiksiz korurken, yapay ormanlarını doğal yapıya kavuşturmaya çalışıyor. Ülkemiz adına hala şansımız varken, herkesi ormanlarımıza birlikte sahip çıkmaya davet ediyoruz.” dedi.

TARIMSAL SULAMA YERALTI SULARIYLA YAPILMAMALI

Bandırma Kent Konseyi, Çevre ve Doğa Çalışma Grubu Sözcüsü Kadir Civan, Kapıdağ Yarımadasındaki göletlerde su seviyesindeki düştüğüne işaret etti. Tarımsal sulama nedeniyle yeraltı su kaynaklarında da ciddi düşüş olduğunu vurgulayan Civan, “En büyük tatlı su kaynağımız olan Kapıdağ yarımadasının göletlerinde artık su olmadığını görüyoruz. İklim krizine bağlı, yeterli yağışların olmadığı gibi bu bölgelerdeki su kaynaklarının hiç beklemediğimiz ve istemediğimiz bir şekilde kuruduğunu görüyoruz. Kapıdağ yarımadasında, fidan yetiştirmelerinde yeraltı kaynak sularının kullanıldığını defalarca dile getirdik. Bu durum artezyen ve kuyularda hala devam ediyor. Yağmur sularından toplanan gölet sularının kullanılması gerekirken, artezyen yer altı içilebilir kaynak sularının kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Bu durumdan vazgeçilmezini ve başta Devlet Su İşleri (DSİ)’ nin, ilgili kurumların müdahale etmesini istiyoruz.” dedi.