Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma’ya yerleşen oyuncu Demirkan: “Oyunculuğun meslek olarak kabul edilmemesi üzücü”

Tiyatro ve sinema oyuncusu

Tiyatro ve sinema oyuncusu Enver Demirkan, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti’nin(BGC) konuğu oldu.

Bir dönemler, Türk sahneleri ve sinemasında rüzgâr gibi esen “Nokta ile Virgül”ün, “Virgül”ü olup, geçen yıl Bandırma’ya yerleşen Demirkan, konuşmasının başında, önceki gün vefat eden oyuncu Köksal Engür’ü anarak, Allah’tan rahmet diledi.

TİYATRO OYUNCULUĞU MESLEK KABUL EDİLMİYOR

“Dünya Tiyatrolar Günü”nü buruk bir şekilde kutladıklarını vurgulayan Demirkan, Atatürk’ün, “Sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözüne dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Ülkemizde yıllardan beri tiyatro oyunculuğu ne yazık ki meslek olarak kabul edilmiyor. Halen bir tiyatro kanunumuz yok. Dolayısıyla oyuncuların sosyal ve özlük hakları da bulunmuyor. Kısacası tiyatro, meslekten sayılmıyor. Tiyatro ile ilgili bir kanuna ihtiyaç var.”

“NOKTA İLE VİRGÜL” DÖNEMİ

Abdullah Şahin ile birlikte oluşturdukları “Nokta İle Virgül” olarak 1976-1994 yılları arasında sahnelerde ve sinemada yer aldıklarını belirten Enver Demirkan, şunları aktardı:

“Parodi ve skeçlerimizi önce kendimiz yazdık. Daha sonra skeç ve parodilerimizi, hiçbir ücret almadan Haldun Dormen, Selim Naşit Özcan ve Erol Günaydın yazmaya başladı. Kendilerine teşekkür borçluyuz. Hepsi değerli sanatçılardı. Haldun Dormen, tiyatromuz için bir okul gibidir. Tiyatroyu ve oyunculuğu çok seviyorum. Filmler de yaptık. Sinemanın seyircisi daha fazla, tiyatronun daha az. Ancak tiyatromuzu mutlaka yaşatmak zorundayız.”

“GÜLDÜR GÜLDÜR ŞOV”U ÇOK BEĞENİYORUM

Televizyonlarda yayınlanan güldürü programlarından “Güldür Güldür Şov”u beğenerek izlediğinin altını çizen Demirkan, programını başarısını, skeçlerin metinlerini yazan ekibin yanı sıra oyuncuların doğaçlama yeteneklerine bağlayan Demirkan, “Başarılı güldürü programları için skeç yazarlığı çok önemlidir. Ancak skeç yazarlığı, ülkemizde yeterli değil. Programları izlerken çok gülen bir kişi değilim ama ‘Güldür Güldür Şov’a çok güldüğümü söylemek isterim” dedi.

İZMİR’DE FİLM ÇEKİMİ

Yönetmenliğini Tayfun Pirselimoğlu’nun yaptığı, “İdea” isimli filmin İzmir’deki çekimlerine katılan Enver Demirkan, şunları söyledi:

“İki çeşit film vardır. Biri gişe filmi ki, tamamıyla para kazanmaya yöneliktir. Diğeri ise festivaller için hazırlanan sanat filmidir. Ülkemizin çok önemli yönetmenleri arasında yer alıp, yurt içi ve yurt dışındaki festivaller için hazırlanan bu filmde bir savcıyı canlandırıyorum. Filmde çok tanınmış oyuncular da yer alıyor. Kameramanı da yabancı. Bazı sahneleri önümüzdeki günlerde, Selanik’te çekilecek. Filmin, önümüzdeki yaz aylarında festivallere katılacağını sanıyorum.”

KOMEDYENLİK-OYUNCULUK

Komedyenlik ve oyunculuğun iki ayrı dal olduğuna dikkati çeken Demirkan, şu değerlendirmede bulundu:

“Komedyen olarak Altan Erbulak ve Nejat Uygur’u çok beğenirdim. Oyuncu olarak ise Erol Günaydın, benim için bir numaradır. Genco Erkal da çizgisin hiç bozmayan, değerli bir oyuncudur. Zaten tiyatrosunun yıllardır ayakta kalması da değerli bir oyuncu olmasının kanıtıdır.”

AHMET MEKİN, DEV BİR OYUNCU

Yıllardır Erdek’e bağlı Ocaklar beldesinde yaşayan oyuncu Ahmet Mekin’in de sinemamızın dev oyuncuları arasında yer aldığının altını çizen Demirkan, “Ahmet Mekin, ben daha çocukken oyunculuk yapıyordu. Yılmaz Güney, Cüneyt Arkın gibi Ahmet Mekin de çok önemli bir oyuncudur. Geçtiğimiz günlerde onunla görüşmek için Ocaklar’a gittim, ancak Antalya’da olduğu için görüşemedim” dedi.

CEM YILMAZ BÜYÜK YETENEK

Metin Akpınar’ın, Cem Yılmaz için yaptığı, “İyi komedyen ama oyuncu kumaşı yetersiz” değerlendirmesine katıldığını vurgulayan Enver Demirkan, şunları söyledi:

“Ancak Cem Yılmaz’ın komedyenliğini çok beğeniyorum. Toplumu çok iyi gözlemliyor ve müthiş espriler yapıyor. Cem Yılmaz, büyük yetenek.”

“KIZILCIK ŞERBETİ’Nİ BEĞENİYORUM”

Son günlerde, televizyonlarda izlediği diziler içinde en çok “Kızılcık Şerbeti”ni beğendiğini belirten Demirkan, “Bir dizinin tutması için konuların, halka mal olması gerekir. Yani halk, kendi sorunlarının işlendiği, yaşamına dokunan konuları görmeli. Böyle olan diziler de tutuyor” diye konuştu.

Oyuncu Enver Demirkan, “Adım Farah” dizisindeki Engin Akyürek’in de oyunculuğunu beğendiğini vurguladı.

BANDIRMA’YI SEVİYORUM

İstanbul’un sorunlarından kaçarak yerleştiği Bandırma’yı sevdiğine işaret eden Demirkan, “Bandırma, coğrafi açıdan önemli bir merkez. Büyük kentlere de çok yakın. İnsanları çok sıcak ve birbirine saygılı. Bandırma’yı çok seviyorum. Ancak

sanat ve kültür faaliyetlerinin artması gerektiğini düşünüyorum. Bir süredir kirada oturduğum Bandırma’da bir ev satın almak üzereyim” değerlendirmesinde bulundu.

ÖNDER BALIKÇI