Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma’daki 28 diri fay hattı deprem habercisi mi?

Bandırma’nın 28’e yakın mahallesinden

Bandırma’nın 28’e yakın mahallesinden diri fay hattı geçiyor. Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği(GÜMÇED) Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu’nun vurguladığı bu gerçek Bandırmalılar için merak konusu oldu.

6 Şubat’ta yaşanan ve Türkiye’yi sarsan Pazarcık merkezli ardından da Elbistan’da yaşanan depremlerden sonra deprem hakkında araştırmalar çoğaldı. Yaşadıkları şehirlerin fay hattı üzerinde olup olmadığını merak eden vatandaşlar uzmanlardan gelecek bilgileri izliyor. Bu bilgileri araştıran şehirlerden biri de Balıkesir’in Bandırma ilçesi oldu.

Bandırma Belediye Meclisi’nde de zaman zaman gündeme getirilen deprem konusu çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılına ait raporuna göre Bandırma’da aktif fay hattı olmadığı gibi Bandırma’daki mahallelerin birkaçı hariç çoğunluğunun zemin açısından da sağlam olduğu belirtildi. Bunun yanında 1999 yılı öncesinde yapılan binaların depreme dayanıklı olmadığının altı çizildi ve “kentsel dönüşüm” yapılmasının gerekli olduğu vurgulandı.

BANDIRMA DEPREME HAZIR MI?

Meclis gündeminde de zaman zaman gündeme getirilen Bandırma’da 28 diri fay hattı olduğu gerçeği, depreme hazırlıklı olunup olunmadığı sorusunu da akıllara getirdi. Deprem konusunda Bandırma’nın yeterli olup olmadığı merak ediliyor.

MTA’nın diri fay haritasına göre Bandırma’da 33 paftada “diri fay” hattı bulunuyor. Bu pafta adları şöyle;

G18 c1- G18 d1-G18 d2- H18 a2-H18 a3- H18 a4- H18b1- H18 b3- H18 c1- H18 c2- H18c3- H18c4- H18d1- H18d2- H18d3- H18d4- H19a3-H19a4- H19b2-H19b3- H19b4- H19c1-H19c3-H19c4-H19d1-H19d2- H19d3- H19d4- H20b3- H20b4- H20c2- H20c3-H20c4- H20d3- H20d4.

AKTİF FAY HATTI GEÇEN MAHALLELER

Bandırma’da aktif fayların bulunduğu paftalarda çok mahalle bulunuyor. Bu mahalleler: Musakça, Şirinçavuş, Hıdır, Edincik, Yenimahalle, Ayyıldız, Paşakent, Paşakonak, Paşabayır, Sunullah, Dere, Bentbaşı, Haydarçavuş, Günaydın, Hacıyusuf, Levent, Çınarlı, İhsaniye, 17 Eylül, 100.Yıl, Altıyüz Evler, Doğanpınar,Çinge, Bereketli, Külefli, Çepni, Beyköy, Bezirci ve Çarık. Bu gerçeği dile getirilen (GÜMÇED) Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu, “Kısacası Bandırma, fay üzerine inşa edilmiş bir kenttir. Bu binalarda oturan Bandırma halkı da büyük bir tehlikeyle karşı karşıyadır.

Resmi açıklamalara göre Bandırma’nın Yerleşime Uygunluk Alanlarının Yüzdelik Dağılımı şu şekilde; UA-2 % 13 ( Kaya Ortamlar) ÖA.2.1a %23 ( Deprem Tehlikesi Açısından Önlemli Alan) ÖA.2.1b %1 ( Sıvılaşma Tehlikesi Açısından Önlemli Alan) Ö.A.5.1 %57 (Şişme, oturma ve taşıma gücü açısından sorunlu Ö.A) ÖA.5. % 6 ( Dolgu Alanlar) UOA.2.3. %0,02 AMB %0,02 Yine eğimin yüzde yirmiden fazla olduğu kaya ve zemin ortamlarında kayma, düşme ve göçme tehlikeleri de vardır. Sonuç olarak Bandırma’nın % 87’si Önlemli Alanlar, yani risk taşıyan alanlardır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM, DEPREMİ ETKİLER Mİ?

GÜMÇED Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu, Bandırma’da yapılacak kentsel dönüşüm için “Kentsel dönüşümün çok uzun bir sürede yapılacağı gerçeğinden hareketle depreme yakalanmadan bir an önce Bandırma halkının bu yöndeki isteğine uygun olarak binaların “depreme dayanıklılık” testleri yapılmalı ve binalar güçlendirilmelidir. Bu bağlamda başta Bandırma Devlet Hastanesi olmak üzere, okullar, resmi ve özel yurtlar bütün kamu kurumlarına depreme dayanıklılık testleri yapılmalı, dayanıklı olmayan binalar hemen yıkılarak bu kurumlar geçici olarak uygun alanlarda tek katlı olarak inşa edilmelidir.

Bandırma Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışmaları örnek almalı bu çalışmalar ivedilikle başlatılmalıdır. Hemen “acil bir eylem planı” hazırlanmalı, kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve halkla bu planın her aşaması titizlikle hayata geçirilmelidir. Deprem sonrası ortaya çıkacak yıkıntıların ve ölümlerin “kader planı” olmadığını çok iyi biliyor, bu duygu ve düşüncelerle hepinize teşekkür ediyor, saygılarımızı sunuyoruz.” Dedi. /Haber Merkezi