Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Atık gazeteler hediyelik eşyaya dönüşüyor

Sındırgı ilçesinde bin 400

Sındırgı ilçesinde bin 400 metrekarelik alanda inşa edilen Akpınar Yaşam Merkezi’nde belediye öncülüğünde örgütlenen kadınlar, “gazete dokuma”, “filografi, etamin işleme”, “Yörük bebekleri”, “dikiş nakış”, “Yağcıbedir halı dokuma” atölyelerinde çalışıyor. Sıfır atık projesi çerçevesinde atık gazetelerden yapılan sepetler ise yurt dışına gönderiliyor.
Kadınların hazırladığı, özellikle Sındırgı’nın kültürünü yansıtan ürünler, Bereket Versin Kadın Kooperatifi ve belediye işbirliği ile pazarlanıyor. Ziyaretçiler, kadınların işlettiği ve yöresel yemeklerin yapıldığı bir de lokantanın bulunduğu merkezde karınlarını doyurduktan sonra buradan hediyelik ürünler alıyor. Birkaç kadınla Hanımeli Çarşısı’nda başlayan proje, 600’den fazla üyesi ile Akpınar Yaşam Merkezi’ne taşındı. Kadınlar kurslara katıldığı, boş vakitlerini değerlendirerek ekonomilerine katkı sağladığı gibi Akpınar Yaşam Merkezi’ni psikolojik tedavi merkezi olarak da görüyor. El sanatları, temel beceri ve yemek eğitimlerine yönelik kursların verildiği merkezde eğitim alan 600’den fazla kadın, Sındırgı’nın ünlü Yağcıbedir motifleriyle üretilen çeşitli el sanatları ürünlerinin yanı sıra kilim, halı, boncuk işlemeleri, ahşap boyama, atık kâğıttan sepet ve çanta yapımı, yöresel ev yemeklerinin satışını yaparak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Özellikle atık gazeteler kadınların hünerli ellerinde sepet, çanta vb. hediyelik eşyalara dönüşüyor. Ürünlerin satışını sağlamak ve etkinlik alanını büyütmek için de 2022 yılında Bereket Versin Kadın Kooperatifi kuruldu. Geçtiğimiz yıl kadınlar gününde 12 bin 500 adet Posta Genel Müdürlüğüne Kadınlar Günü hediyesi hazırlayan kadınlar, şimdilerde yurt içi siparişlerinin yanı sıra yurt dışından gelen siparişlere de yetişmek için çalışıyor. İnternet üzerinden Akpınar Yaşam Merkezi’ne ulaşan Almanya’dan bir vatandaş, müşterilerine dağıtmak üzere 5 bin adet gazeteden kalp yaptırdı.
Özel siparişlerin alındığı gibi gazetelerden üretilen farklı ürünler de Akpınar Yaşam Merkezi’nde satışa sunuluyor. Ziyaretçiler hem yapılma aşamalarını görüyor, hem de istedikleri ürünü satın alabiliyor.İHA