Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Meteor yağmuru Balıkesir’den izlendi

Her yıl gerçekleşen Perseid

Her yıl gerçekleşen Perseid meteor yağmuru, gökyüzü meraklıları tarafından Balıkesir Sındırgı’dan izlendi. “Güney Marmara Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri” bu sene 11-13 Ağustos’ta Sındırgı Sarıcaova Yaylası’nda gerçekleştirildi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı öncülüğünde düzenlenen “Güney Marmara Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri” bu sene 11-13 Ağustos’ta Balıkesir’de Sındırgı Sarıcaova Yaylası’nda gerçekleştirildi.

BİNLERCE UZAY MERAKLISI BİR ARAYA GELDİ

Bölgenin en büyük gökyüzü gözlem etkinliği olan gözlem etkinlikleri 2022 yılında Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı Kaymakamlığı ve Sındırgı Belediyesi’nin katkılarıyla ışık kirliliğinin olmadığı Alaçam Dağları’nda düzenlenmişti. Etkinlik bu sene Sındırgı’da düzenlendi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) öncülüğünde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi iş birliğinde, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Sındırgı Kaymakamlığı ve Sındırgı Belediyesi katkılarıyla ışık kirliliğinin olmadığı Sındırgı Sarıcaova Yaylası’nda binlerce uzay meraklısının katılımıyla tamamlandı.

ÇIPLAK GÖZLE METEOR YAĞMURU İZLENDİ

Teleskop gözlemlerinin yanı sıra, katılımcılar etkinlikte çıplak gözle meteorları izledi. Kırsalda turizm faaliyetlerinin yeterince gelişmediği bölgeye özellikle Marmara ve Ege Bölgesi’nde yaşayan ve gökyüzü gözlemciliğine ilgi duyan kitlenin çekilmesi sayesinde katılımcılara Sındırgı tanıtıldı. Güney Marmara Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri kapsamında Çanakkale Etkinliği 2001 yılında kurulan ve kuruluşundan bugüne astrofizik alanında başarılı çalışmaların gerçekleştirildiği Astrofizik Araştırma Merkezi ve Ulupınar Gözlemevi’nde 26 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleşecek. Gökyüzü meraklılarını buluşturacak ve gokyuzu.gmka.gov.tr adresinden kayıtların gerçekleştirildiği etkinlikte uzman gökbilimciler yanında amatör astronomlar da yer alacak.

BİNLERCE KİŞİ ANI ÖLÜMSÜZLEŞTİRDİ

Balıkesir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, yaptığı konuşmada, “Dünya’ya giren göktaşlarının, kayan yıldızlar gibi bıraktığı izlere bakarak, keyifli bir ağustos akşamı geçirerek, asıl hedefimiz olan, yörenin insanlarına, öğrencilere ve herkese gökbilim konusunda farkındalık oluşturmak, bunu gerçekleştirmek için bir çalışma yapmış oluyoruz.” dedi. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “Çevre il ve ilçelerden binlerce kişi bu anı ölümsüzleştirmek için buraya geldi. Sındırgı’da gökyüzü meraklıları buluştu. Ve bu meraklılar gökyüzündeki o halkalı Satürn gezegeninden samanyoluna ve meteor yağmurlarının en muhteşem olduğu bir yılda Sarıcaova’da izleme fırsatı buldular. Hakikaten gökyüzünün bu kadar muhteşem olduğunu ancak böyle bir ortamda anlayabilirsiniz.” dedi.

“100 ‘E YAKIN GÖKTAŞI GÖZLEMLENDİ”

ÇOMÜ Fizik Öğretim üyesi Mehmet Tüysüz “Binlerce katılımcımız oldu. Gökyüzü sevdalıları, bizimle birlikte gökyüzüne baktılar. Teleskopları kurduk. Bu tarihte yapmamızın özel bir sebebi de vardı. Dün gece maksimumu yaşadığımız Perseid göktaşı yağmurunu izledik. Çocuklar, belki de büyükşehirlerde yaşayanlar hiç göremediği kadar saatte 100 taneye yakın göktaşını izlediler. Meteor kaymalarını izlediler. Gece gözlem etkinlikleriyle gökyüzü tanımayla olurken gündüzleri de üniversiteden gelen

arkadaşlarımız hocalarımız bizler etkinlikler yaptık atölye çalışmaları yaptık. Evreni gökyüzünü teleskopları gökyüzü fotoğrafçılığını anlatan farklı farklı alanlarda sunumlarımız oldu. Dolu dolu güzel bir etkinlikti.” şeklinde konuştu.

Haber: M. Nur Uysun