Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gençer: “Devlet isterse anahtarları teslim edelim…” 

Bandırma Gübre Fabrikaları Anonim

Bandırma Gübre Fabrikaları Anonim Şirketi (BAGFAŞ), 53’ncü Olağan Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdi. BAGFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kemal Gençer, toplantıda “En büyük ortak adına da konuşuyorum. Devlete anahtarları teslim edelim, daha güzel ve iyi çalıştırsın.” dedi. 

BAGFAŞ, 53’ncü Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kemal Gençer, 2022 değerlendirme yıllık faaliyet raporunu sundu. Başkan Gençer, 2022 faaliyet döneminde BAGFAŞ’ın 410 bin 525 ton kimyevi gübre, 404 bin 271 ton sülfürik asit, 9 bin 67 ton ticari fosforik asit ve 219 bin 574 ton nitrik asit üreterek bu üretimler için toplam 372 milyon 510 bin 708 lira üretim masrafı yaptığını açıkladı. 

BAGFAŞ’ın 2022 yılsonu itibariyle cirosunun KDV hariç 3 milyar 886 milyon 711 bin 684 lira olduğu açıklandı. Satış gelirlerinden; üretim, tedarik ve pazarlaması yapılan kimyevi gübre ve asitlerin satışa arz maliyetinin ve esas faaliyetlerden, diğer giderlerin çıkarılmasıyla BAGFAŞ’ın esas faaliyet karının 581 milyon 207 bin 292 lira olduğu kaydedildi. 

BAGFAŞ 33 MİLYONUN ÜZERİNDE KAR PAYI DAĞITACAK  

Esas faaliyet karına, yatırım faaliyetlerinden elde edilen gelir ve net vergi gelirleri ilavesi sonucunda 1 milyar 95 milyon 843 bin 139 lira net dönem karı gerçekleştiği belirtildi.  Üretilen 154 bin 185 ton gübreden Türkiye pazarında 1 milyar 825 milyon 559 bin 345 lira 74 kuruş satış hasılatı elde edildi.  Gübrelerin 192 bin 450 tonu Almanya, İrlanda, Hollanda, İspanya, Birleşik Krallık, İtalya, Romanya, Bulgaristan, İsveç, Fransa ve Polonya’dan Bandırma’ya yanaşan 29 gemiye yüklenerek ihraç edildiği aktarıldı. BAGFAŞ’ın, ülke hazinesine 107 milyon 401 bin 650 dolar döviz kazandırdığı belirtildi.  

2022 yılında geçen yıla göre yüzde 49 kar artışı yaşandığı kaydedilen toplantıda 2022’de Fosforik Asit, Sülfürik Asit, Nitrik Asit, AS ve Can granül gübreleri üretilerek faaliyet karı 474 milyon 629 bin 804 liradan, 707 milyon 520 bin 950 liraya çıkarıldığı bilgisi verildi. BAGFAŞ’ın kurucu senetlerine karının brüt yüzde 12’si olan 33 milyon 328 bin 665 lirayı kar payı olarak dağıtacağı açıklandı.    

GENÇER’DEN ELEŞTİRİLERE CEVAP 

Toplantıda BAGFAŞ’a gelen eleştirilere cevap veren Başkan Gençer, “Siz bu fabrikaların çoğalmasını teşvik edeceğinize diyorsunuz ki sen oraya şunu atıyorsun, bunu atıyorsun. Gel gör. O su atık su değil ki. O su soğutma suyu. Bütün balıkçılar buraya gelmeye uğraşıyor. Burada balık avlamaya uğraşıyor. Bunun maddeyle ve manayla hiçbir izahı yok.” dedi. 

BAGFAŞ’ın hiçbir zaman Türk çiftçisine verdiği fiyatın altında dışarıya sırf döviz getirmek için ihracat yapmadığının altını çizen Gençer, “Bugüne kadar hiç böyle bir ihracatımız olmadı. Bizim gübrenin yanında özelleştirmeden aldığımız maden şirketleri veya başka şirketler yok. Biz sadece gübreciyiz.” diye konuştu. 

Çevreye verilen zarar konusunda yapılan eleştirilerin asılsız olduğunu söyleyen Başkan Gençer, “Diyorsun ki bu şekilde çalıştığın zaman seni çalıştırmayız. E nasıl çalışalım? Gel o zaman anahtarları verelim size. En büyük ortak adına da konuşuyorum. Devlet isterse anahtarları teslim edelim, daha güzel ve iyi çalıştırsın. Benim mühendisime ve işçime daha iyi maaş versin. Sendikayla daha iyi toplu sözleşme yapsın. Siz ortaklarımıza da daha fazla dağıtsın. Siz bunu istemez misiniz? İstersiniz buyurun karar verelim anahtarı verelim. Ben bunu daha önce Süleyman Demirel’in müsteşarına da söylemiştim “anahtarı bırakayım size’ dur dediler ‘neyi bırakıyorsun’. Derdimize hep beraber çare bulalım. Zorlamayın bu kadar.” Dedi.  

Haber: Selin Girgin/ Nur Uysun