Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ekonomi sokak lahmacununu da vurdu

Sokak Lahmacunu satıcılığı yapan

Sokak Lahmacunu satıcılığı yapan Ömer Saygıkan, kötüye giden ekonomi ve Ramazan ayı sebebiyle sokak lahmacunu satışlarının düştüğünü söyledi. Saygıkan, “Zam yapmazsak geçinemeyiz, zam yapınca da geçinemez olduk.”dedi.

Yaklaşık 9 yıldır Bandırma’da yaşayan Ömer Saygıkan, akrabalarının 30 yıl önce Diyarbakır’dan iş arayışı sebebiyle Bandırma’ya geldiğini söyledi. Hayat şartları yüzünden göç ettiklerini ifade eden Saygıkan, “Bizim baba tarafı 30 yıldır burada yaşıyor. Kimi simit satıyor, kimi poğaça falan satıyor. Ben de 11 yaşındayken Bandırma’ya geldim. 9 senedir sokak lahmacunu satıyorum.”diye konuştu.

“BÖYLE GİDERSE SATIŞ YAPAMAZ HALE GELECEĞİZ”

Ramazandan önce az da olsa satış yapabildiğini söyleyen Saygıkan,  “Ramazan ayının gelmesiyle işlerimiz yarı yarıya düştü. Ekonomi yüzünden belimizi doğrultamıyoruz. Biz sokak lahmacununu 2 sene önceye kadar 2 lira 50 kuruştan, 3 sene önce de 1 lira 25 kuruştan satıyorduk. O zaman sattığımız lahmacundan ettiğimiz kârı şu anda yapamıyoruz. Ekonomi her şeyi etkilediği gibi haliyle bizi de etkiledi. Böyle giderse satış yapamaz hale geleceğiz.”dedi.

 “SOKAK LAHMACUNU BİR SİMİTLE AYNI FİYATTA OLMAMALI”

İnsanların sokakta atıştırmalık olarak yediği bir ürünün bu kadar pahalı olmaması gerektiğinin altını çizen Saygıkan, “Biz de lahmacunu bu kadar pahalıya satmak istemeyiz. İnsanlar lahmacunu sokakta atıştırmalık olarak ucuz olduğu için alırdı.  Vatandaş bir simit alsa bile 8-9 lira. Simit kimi yerlerde 10 lira.  Sokak lahmacunu bir simitle aynı fiyatta olmamalı. Ekonomi yüzünden alan da, satan da zorlanıyor. Zam yapmazsak geçinemeyiz, zam yapınca da geçinemez olduk.”diye konuştu.

SOKAK LAHMACUNUNUN HİKÂYESİ    

Sokak lahmacununun Gaziantepliler tarafından keşfedildiğine de değinen Ömer Saygıkan, “Bir gün Gaziantepli ustalar kıymalı lahmacun yapıyormuş. Oradan geçen kedi almış kıymayı götürmüş. O gün lahmacunu kıymasız yapmak zorunda kalmışlar. Daha sonra bu kıymasız lahmacun Bandırma halkı tarafından çok sevilmiş. Sonradan sokak lahmacunu olarak kıymasız bir şekilde yapılıp satılmaya başlanmış. Zaten sokakta kıymalı lahmacun satılması yasak. O yüzden vatandaş rahat rahat yiyebiliyor.”diye anlattı.

“ZOR AYAKTA DURUYORUZ”

Kullandıkları malzemelerin gün geçtikçe pahalandığını ve zam yapmak zorunda kaldıklarını anlatan Saygıkan, şunları söyledi: “Fiyatları artırmamak için direniyoruz. Zaten müşterilerimiz az ve Ramazan sebebiyle satışlarımız da düştü. Mevcut müşterilerimiz yiyebilsin ve müşteri sayımız düşmesin istiyoruz. Bu sefer de biz zor duruma düşüyoruz. Yani zor ayakta duruyoruz.”

Haber: Nur Uysun