Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarım ve yaşanabilir alanlarda yüzde 10’luk daralma tehlikesi

TEMA Vakfı Bandırma Temsilcisi

TEMA Vakfı Bandırma Temsilcisi Burak Uğur, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde çevre farkındalığı yaratmanın önemine dikkat çekti.

5 Haziran Dünya Çevre Günü, çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla bu sene de kutlandı. Bu günün çocuklara ve gençlere doğa sevgisini ve çevre bilincini aşılayabilmek adına önemli bir gün olduğunu söyleyen TEMA Vakfı Bandırma Temsilcisi Burak Uğur, çevre farkındalığı yaratmada eğitimin önemine değindi.

“ÇOK DAHA GÜZEL BİR DÜNYA BIRAKALIM”

Dünyanın her geçen gün kirlendiğini söyleyen Burak Uğur, “Maalesef sanayi atıkları ve çevrede bulunan toplu konutların atıklarıyla beraber doğa her geçen gün kirlenmeye devam ediyor. Biz istiyoruz ki gelecek nesillere çok daha temiz, çok daha güzel bir dünya bırakalım. Bu sebeple çevre konusunda farkındalık yaratmak oldukça önemli.” dedi.

Birleşmiş Milletler’in açıkladığı rapora göre 2050 yılına gelindiğinde bugünkü tarım ve yaşam alanlarının yaklaşık yüzde 10’unun kaybolacağını belirten Uğur, “Bu alanların yüzde 10’u çok ciddi bir rakama tekabül ediyor. Bunu önlemenin birinci basamağı eğitimi doğru verebilmek… Dolayısıyla biz de 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde çevrenin ve doğanın ne kadar önemli olduğunu, bize miras kaldığını ve bizim de çocuklarımıza miras bırakmamız gerektiğini vurgulamaya çalışıyoruz.”dedi.

“ENERJİYİ DOĞRU ŞEKİLDE KULLANMAMIZ GEREKİYOR”

Bireysel çevre farkındalığının en başta evde, okullarda ve iş yerlerinde başladığına dikkat çeken Uğur, “Bireysel farkındalığa atıklarımızı ayırmakla başlamamız gerekiyor. Geri dönüştürülebilir atıklar ya da dönüştürülemeyen atıklar olarak muhakkak ayırıp katı atık depolama tesislerine iletmemiz lazım. Hepimizin bildiği gibi dünyamız sınırlı bir enerjiye sahip. Bu enerjiyi doğru şekilde kullanmamız gerekiyor. Burada da elektrik enerjisinin kullanımını azalttığımız zaman çok daha güzel bir dünya bizi bekliyor olacak. Bununla beraber doğa aktivitelerine katılmak, doğa ve çevreyle ilintili olan vakıflara, derneklere üye olmak da bizim bireysel olarak yapabileceğimiz şeyler.” diye konuştu.

“DÜNYAYI İYİ BİR TABLO BEKLEMİYOR”

Çevre ve doğa konusunda yeterli farkındalığın yaratılamaması durumunda ileride dünyayı iyi bir tablo beklemediğinin altını çizen TEMA Bandırma Temsilcisi Uğur, “Bu durumda 2050 yılında hem tarım alanları hem de yaşanabilir alanlarda yüzde 10 daralma bekliyoruz. Bu da gıda güvenliğinin problemli bir şekilde sürdürülmesine ve gıda arzının azalıyor olmasına neden olacak. Şu anda dünyada birçok noktada coğrafyada gıda güvenliğinin problemli ve gıda temininin sorunlu olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla da 2050 yılına geldiğinde çok daha ciddi hale gelmesinden hepimiz endişe ediyoruz.” dedi.

Haber: Nur Uysun / Selin Girgin