Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sokak hayvanları gribal enfeksiyon tehdidi altında

Kış aylarının gelmesiyle birlikte

Kış aylarının gelmesiyle birlikte sokak hayvanları için zor günler başladı. Havaların soğuması nedeniyle kedi ve köpeklerde gribal enfeksiyonda artış yaşandığına dikkat çeken , hava değişimlerinden dolayı hayvanların bağışıklık sisteminin baskılandığına dikkat çekti.
Bandırma’da sokak hayvanı popülasyonu son dönemde artış gösterdi. Popülasyonun artması ve kış aylarının gelmesiyle birlikte hayvanlar için yaşam şartları daha da ağırlaştı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ve ücretsiz hizmet veren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi’ne talepler çoğaldı. Bandırma Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi Sorumlu Veteriner Hekim Caner Çele, günde 70 ila 100 hayvanın tedavisinin yapıldığını kaydetti.
GÜNLÜK EN AZ 70 HAYVANA HİZMET
Bandırmalı vatandaşların Tedavi Merkezi’ne destek olduğunu söyleyen Hekim Çele, “Açıldığımız günden bu yana 8 hafta oldu. En son bin 346 tane hastaya aşılama, 210 kısırlaştırma, göz başta olmak üzere toplam 30 operasyon gerçekleştirdik. Günlük ortalama hayvan girişimiz 70 ila 100 arasında oluyor. Ortalama 15’i kısırlaştırma operasyonu için geliyor. Kısırlaştırmadan 2 gün sonra enjeksiyonları olduğu için 15’i 2 gün sonra tekrar geliyor. Bunların yanı sıra yeni hastalarda gelmeye devam ediyor. Bir hafta boyunca antibiyotik kullanması gereken hastalarımızı vatandaşlar getirip götürüyor. Kısırlaştırma dışında trafik kazası, göz enfeksiyonu, ağız ve diş enfeksiyonu gibi başvurular da alıyoruz. Bandırmalı vatandaşlar gerçekten çok duyarlı ve bize çok destek oluyor. Getirdikleri hayvanları beslemeye, hatta evde bakmaya devam edenler oluyor. Bu konuda hepsine çok teşekkür ediyoruz.” dedi.


“KEDİLERİN DİŞ ARALARINDA BİRİKEN MAMALAR ENFEKSİYONA NEDEN OLUYOR”
Sokak hayvanlarında mevsimsel olarak gribal enfeksiyonun yaygınlaştığını belirten Hekim Çele, “Şu anda mevsimsel olarak kedi ve köpeklerde gribal enfeksiyon söz konusu. Hava değişimlerinden kaynaklı hayvanlarda bağışıklık sistemi baskılanıyor. Yüksek hava sıcaklığının ani düşüşü hayvanlarda gribe neden oluyor. Bulaş hastalık olduğu için de insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da yayılıyor. Getirilen hayvanlara gerekli tedavileri uygulayıp gönderiyoruz. İyileşen hastalar bazen tekrar getiriliyor. Vatandaşlardan bir ricamız olacak. Besleme yaparken yaş ve kuru mamaları azar azar koymalılar. Özellikle yaş mamalar, yağışlı havalarda dışarıda kaldıkça rutubeti çekerek yumuşuyorlar. Kedilerin diş aralarında birikerek diş, diş eti enfeksiyonuna sebep oluyor. Sancılı ve ağır bir süreç geçiriyorlar. Bu durum ölüme kadar götürebiliyor.” diye konuştu.
“KISIRLAŞTIRMA İŞLEMİNDEN ÖNCE HAYVANLAR BESLENMEMELİ”
Sokak hayvanı popülasyonunda son dönemde artış yaşandığını belirten Çele, “İklimsel koşullara bağlı olarak hayvan popülasyonu artış gösterdi. 4 mevsimi net bir şekilde yaşayamadığımız için hayvanların da doğası değişti. Normalde senede bir kere doğum yapan kedi, şimdi senede 3-4 kez doğum yapıyor. Bunu hem sabit tutmak amacıyla hem de mevsimine uygun doğmayan yavruların hayatta kalma şanslı olmadığı için anneye ve yavrulara zorluk olmasın diye kısırlaştırma işlemini öneriyoruz. Kısırlaştırma işlemi yapılacak hayvanlar ise bir gece önce beslenmemeliler. Anestezi olacakları için aç kalmaları gerekiyor. Operasyon sonrasında ise akşama kadar beslenmemeliler. Ertesi sabah su ve yiyecek vermeliler.” dedi.
Haber: Selin Girgin