Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sarı: “Kirlilik Marmara’nın nefesini kesti”

Bandırma Sanayici ve İş

Bandırma Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BANSİAD)’ın haziran ayı olağan toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya konuk olan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Sıcaklıklar daha da artacak. İklim değişikliğinin etkilerine daha fazla maruz kalacağız.” dedi.

BANSİAD’ın haziran ayı olağan toplantısı Grand Asya Otel’de gerçekleşti. Toplantıya “Deniz, İklim, Marmara” konulu sunumunu yapmak üzere Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı konuk oldu.

Açılış konuşmasını yapan BANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Funda Dedeoğlu, iklim değişikliğinin Bandırma ve çevresine yansıyan etkilerine dikkat çekti. Dedeoğlu, “İklim değişikliği ana teması üzerine son bir ayda önemli toplantılara imza atıyoruz. İklim değişikliğinin bölgemiz özelinden başlayarak, Marmara, Türkiye ve dünya genelindeki etkileri, yapılan çalışmalar ve alınması gereken önlemler üzerinde durarak bölgemize etkilerine dikkat çekmek ve almamız gereken tedbirleri hızla hayata geçirmek üzerine bir politika kurguluyoruz.”dedi.

“DENİZDE HABİTAT KAYIPLARI YAŞANDI”

“Deniz, İklim, Marmara” konulu sunumunda Marmara Denizi’nin Bandırma ve çevre iller için önemli bir kaynak olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Balık varsa deniz iyi ve sağlıklıdır. Balık geliyorsa sofrada lüfer varsa sorun yok. Ancak balıkların gelebilmesi için arkada kocaman bir sistemin çalışması gerekiyor. Marmara özelinde düşünecek olursak, Marmara’da 3 bin küsur tür var. Sizin sofranıza iki yüz gramlık bir lüferin yenebilmesi için bu 3 bin türün uyum içerisinde bu şekilde çalışması gerekiyor. Ancak balık türlerimiz azaldı. Denizde habitat kayıpları yaşandı.” diye konuştu.

“MARMARA’DA BALIKÇILIK SÜRDÜRÜLEMEZ HALE GELDİ”

Kaybolan habitat içinde yer alan çayırların denizlerin akciğerleri olduğunu belirten Sarı, “İklimin ilk habercisi deniz. İklim değişikliği ve Marmara Denizi’nin kirliliği sebebiyle deniz çayırlarının büyük bir çoğunluğu yok oldu. Kirlilik Marmara’nın nefesini kesti. Bunun yanında Marmara’da besin piramidinin en üstünde bulunan büyük balıklar yok oldu. Bu sebeple 15 farklı istilacı balık türü geldi. Yaşanan balık kayıpları nedeniyle Marmara’da balıkçılık sürdürülemez hale geldi.”dedi.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNE DAHA FAZLA MARUZ KALACAĞIZ”

Marmara Denizi’nde yapılan balık avcılığının zor bir dönem yaşadığına değinen Dekan Sarı, “Günümüzde Marmara’dan 24 bin ton balık çıkıyor. 56 tür deniz canlısını içeren bu miktar aslında yanıltıcı. Marmara’dan artık büyük balık çıkmıyor. 24 bin ton balığın sadece 19 bini yenilebilir balıktan oluşuyor ve bu balıkların hepsi küçük türler. 1 Eylül’den itibaren kalkan balık yasağıyla birlikte, Marmara’da avlanan balıkçılar çok balık bulamayacak. Bütün bu sorunlar göz önünde bulundurulduğunda sıcaklıklar daha da artacak. İklim değişikliğinin etkilerine daha fazla maruz kalacağız.” diye konuştu.

Haber: M.Nur Uysun / Selin Girgin