Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÇYDD Başkanı Başaran: “ÇEDES sona erdirilmelidir”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı ÇEDES Projesi kapsamında okullara “manevi danışman” adı altında imam ve vaiz atanmasına karşı çıkan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Bandırma Şube Başkanı Ece Başaran, ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel ile ortak açıklamada bulundu.

Kamuoyunda büyük tartışma yaratan ÇEDES Protokolü’nün Anayasa’ya ve Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırı olduğunu belirten ÇYDD Bandırma Şube Başkanı Ece Başaran protokolün sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. ÇYDD olarak, Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği protokolü imzalayarak sorunların çözümünün bir parçası olmayı arzu ettiklerini söyleyen Başkan Ece Başaran, “Bu yolda Milli Eğitim Bakanlığı’na tüm üye ve gönüllülerimizle destek vermeye hazırız. Büyük Atatürk’ün “Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.” sözünün Milli Eğitim Bakanlığı’na ışık olmasını ve yol göstermesini diliyoruz.” dedi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin 34 yıl önce kurulmuş köklü bir dernek olduğuna ve Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği sonucunda birçok projeye imza attıklarına dikkat çeken Başaran, “Derneğimiz bu 34 yılda, başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere kamu kurumları ile etkin iş birliği sonucunda: 56 okul, 36 yurt, 17 derslikli 6 anaokulu, 3.551 okula 5.130.131 adet kitap bağışı ve 36 kütüphane, 769 ana sınıfı, 555 oyun parkı yaptırmış ve tümünü başta Bakanlığınız olmak üzere ilgili kamu kurumlarına teslim etmiştir. Yine derneğimiz bugüne kadar 104.915 ortaöğretim, 61.042 üniversite öğrencisine burs vermiştir.” dedi.

“OKULLARDA HİÇBİR CEMAAT YAPILANMASINA İZİN VERİLMEMELİ”

ÇEDES Protokolü’nde yer alan “manevi danışman” adı altında okullarda imam, müezzin ve her ne sıfatla olursa olsun din görevlilerinin bulundurulmaması gerektiğinin altını çizen Başaran, “Okullarda eğitim ve öğretim gerekli formasyona sahip MEB kadrosundaki öğretmenler tarafından verilmelidir. Bu konuda personel eksikliği var ise atanma bekleyen eğitim fakültesi mezunu öğretmenlere öncelik verilmelidir. Laik, bilimsel ve karma eğitim ödünsüz şekilde korunmalıdır. Okullarda ve MEB teşkilatında hiçbir tarikat ve cemaat yapılanmasına izin verilmemelidir.” diye konuştu.

“KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI”

Milli Eğitim Bakanlığı’na bütçeden ayrılan payın ve bu ölçüde okullara gönderilen ödeneklerin de arttırılması gerektiğine değinen Başkan Ece Başaran, “Zorunlu temel eğitim, liseyi de kapsayacak şekilde kesintisiz ve bütüncül bir şekilde yeniden düzenlenmelidir. Kız çocuklarının okullaşmasının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Müfredat ve ders programları çağın gereksinimlerine uygun olacak şekilde güncellenmelidir. Atatürk, Cumhuriyet ve Cumhuriyetin kazanımları konuları müfredatta yer almalıdır.” dedi.

“SÖZLEŞMELİ VE ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK UYGULAMASINA SON VERİLMELİ”

Öğretmenlik mesleğinin maddi ve manevi yönden Cumhuriyetin ilk yıllarındaki saygınlığına kavuşturulması gerektiğini söyleyen Başaran, “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yapılacak yeni düzenlemelerle öğretmenlik sıradan bir devlet memurluğu konumundan kurtarılmalı, öğretmenlere ulusun geleceğini tasarlayan, yarınlarına yön veren kişi oldukları bilinci kazandırılmalıdır. Atanmayan öğretmenler sorunu çözülmeli, öncelikle eğitim fakültesi mezunları olmak üzere atanma bekleyen tüm öğretmenlerin ataması yapılmalıdır. Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamasına son

verilmeli, eğitim ve öğretime katılan tüm öğretmenler kadrolu olmalı ve devlet memurluğu güvencelerinden yararlanmalıdır.” diye konuştu.

Haber: Mihriban Nur Uysun