Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bursa Beton köylünün merasına gözünü dikti

Bandırma Yeşilçomlu Mahallesi, Bursa

Bandırma Yeşilçomlu Mahallesi, Bursa Beton Firması’nın taş ocağının genişletilmesi talebi mahalle sakinlerinin büyük tepkisine neden oldu.
Bandırma Yeşilçomlu Mahallesi’nde faaliyet yürüten Bursa Beton Firması’na ait taş ocağının kullanım alanını genişletme talebi, mahalle sakinlerinin tepkisini çekti. 13 yıldır faaliyetlerini sürdüren ilgili firma Bursa Beton’un Yeşilçomlu kahvesinde gerçekleştirdiği proje bilgilendirme toplantısında Bandırma Akademik Odalar Platformu’nun öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve mahalle sakinleri, taş ocağının genişleme planlarına karşı seslerini yükseltti. 164 dönüm mera alanını daha faaliyet alanına katmak istemesi mahalle sakinleri tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Genişletilecek olan alanın mera olması, son iki yıldır ıslah programı kapsamında bulunması, konutlara yakınlığı ve köylülerin hayvanlarını otlatacak alanın daralması gerginliğe yol açtı. Taş ocağının çevresindeki tarım arazilerinin zarar görmesi dolayısıyla bazı köylüler tarafından firmaya dava açıldı. Toplantıya katılan CHP Bandırma İlçe Örgütü Başkanı Mehmet Atak, Kent Konseyi Başkanı Murat Ergöz, Eğitim-İş Bandırma Temsilcisi Serdar Polat, Türkiye Ziraatçiler Derneği Balıkesir İl Başkanı Burak Uğur gibi birçok temsilci, sivil toplum kuruluşları ve mahalle sakinleri, taş ocağının genişleme planlarına karşı seslerini yükseltti. Talep edilen alanın konut alanlarına yakın olması ve mera arazisi olması tepkilere neden olurken mevcut taş ocağının da büyük zararlara yol açarak zeytin üretimi yapan köylülerin tozlardan dolayı zarara uğradığı kaydedildi. Toplantıda, Bursa Beton’un genişleme talebini reddeden mahalle sakinleri patlatılan dinamitler nedeniyle de deprem oluyor korkusu yaşadıklarını ve konutlarında hasar oluştuğunu dile getirerek yetkililere sert tepki gösterdi.

“HER DİNAMİK PATLAMASINDA KÖYLÜLERİMİZ DEPREM OLUYOR DİYE EVDEN ÇIKIYOR”
Yeşilçomlu Mahalle Muhtar Azası Süleyman Dayı, Bandırma İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilere, meralarının özel firmaya verilmemesi için 18 Eylül 2024’e kadar imza kampanyasına katılmaları çağrısında bulundu. Dayı, ” Taş ocağına bir karış yer vermeye niyetimiz yok. 3’üncü etapta alacakları yer 164 dönüm ve evlerle arasındaki mesafe çok kısa. Vatandaşlarımız dinamik patlamasından rahatsız oluyor ve her patlamada deprem oluyor diye evlerinden çıkıyorlar. Bu tamamen köyün dibine gelirse ne oturacak yerimiz ne de hayvanlarımızı otlatacak meramız kalır. Tahmini olarak bin 800 dönüm meramız var. Hayvanlarımızın gezmesi için bu mera bize lazım. Şu anda hayvan sayımız az olabilir ama bu Yeşilçomlu’nun hayvancılığı bırakacağı anlamına gelmiyor. Meralarımızın verilmesini kabul etmiyoruz.” dedi.
“MAHKEMEYE VERİNCE ZEYTİNLERİMİ ALMAK İSTEDİLER, VERMEDİM”
İlgili firmaya dava açan köylülerden biri, “Ben her yıl zarara uğruyorum. Taş Ocağı’ndaki tozlar nedeniyle ürünlerim tozdan dolayı zarar görüyor. Ayçiçek, buğday, kavun ve zeytinlerimin tozdan dolayı kalitesi düşüyor. Firma yetkililerinden biz senin her yıl zararını karşılamak zorunda değiliz tepkisini alınca mahkemeye verdim. Mahkemeye verince zeytinlerimi almak istediler vermedim. Marmarabirlik parasına almak istediler. Benim zeytinim 70 liralık olacağına 50 liralık oluyor bu zarar ne olacak dedim kabul etmediler.” diye konuştu.
“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUM KİMSE YARDIMCI OLMADI”
Patlatılan dinamikler nedeniyle evinde hasarlar olduğunu söyleyen Köylülerden biri, “Benim evim alacakları yerin karşısı. Taşlar direk benim evime gelir ve zarara uğrarım. Şu anda patlatılan dinamitler nedeniyle deprem oluyormuş gibi hissediyorum. Evimin kenarlarında çatlaklar oluştu. Bu konuyu 2 sene önce Jandarma’ya bildirdim savcılığa suç duyurusunda bulunun dediler. Suç duyurusunda bulundum kimse yardımcı olmadı.” dedi.
“KISMEN DE BİRAZ TEHDİT EDİYORLAR”
Yeşilçomlu Mahalle sakini Muhsin Kaya, “Son 2 senedir il tarım köyün istenilen kısmını ıslah programına aldı. Bursa Beton’da ıslah programında olan kısmı talep ediyorlar. Bandırma’da yapılması planlanan demiryolu projesinin ihtiyacı olan alt malzemelerini Yeşilçomlu’dan karşılamak istiyorlar. Kısmen de biraz tehdit ediyorlar. Biz işletmezsek dışarıdan devlet adına gelecek olan firmanın burada kamulaştırma yapacaklarını söylüyorlar. En azından devlet taş ocağı işletmelerinde dinamik patlatmadan yaparak tekrar meraları da eski haline getirir ama özel sektördekilerin bunu yapma ihtimali sıfır.” diye konuştu.
“BİR AN ÖNCE DAVA AÇILMALI”
Köylülerin birlik ve beraberlik içinde mücadele ederek dava açmaları gerektiğini söyleyen DİSK Emekli Sen Bandırma Şube Başkanı Levent Balkış, “Demokrasi mücadelesi içinde birçok şeyle karşılaşıyoruz. Her zaman halkın, köylünün yanında olmaya çalıştık. Mücadele ettiğimiz olayları kazandık. Köylülerin çabasını az görüyorum. Bir an önce dava açılmalı. Bu mücadele topyekûn mücadeleyle kazanılır. Bundan sonraki mücadeleyi topyekûn yapmak üzere hep birlikte sonuna kadar verelim.” dedi.
“BU KONUYU KENT KONSEYİ GENEL KURULU GÜNDEMİNE GETİRECEĞİM”
Köylülerin sorununu çözmek için elinden geleni yapacağını belirten Bandırma Kent Konseyi Başkanı Murat Ergöz, “Burası tarımın önemli olduğu bir coğrafya. Bandırma Kent Konseyi olarak bandırma’nın hak ve hukukunu savunmak bizim görevimiz. İlgili teknik çalışmaları yapacağız. Benim yapacağım bu konuyu Kent Konseyi Genel Kurulu gündemine getirmek ve karar almak. Halka rağmen bunlar yapılamaz. Biz halkız bu konuda başaracağımıza inanıyorum.” diye konuştu.
POLAT VE GÖKDENİZ’DEN KÖYLÜYE TAM DESTEK
Bandırma Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Recep Gökdeniz, “Tüm köy halkı olarak birlik olacağız. Bandırma’da duyarlı, demokrasiye sahip çıkan insanlar olarak sizlere sonuna kadar destek olacağız buna izin vermeyeceğiz.” dedi. Toplantı sonunda yetkililere her zaman köylülerin yanında olduklarını belirten BAOP Temsilcisi Serdar Polat, “Köylülerin bu sorununu çözmeleri için elimizden gelen desteği vereceğiz. Yeter ki köylüler birlik olsun. Yeşilçomlu köyünün, halkının sonuna kadar yanındayız.” diye konuştu.
“İLGİLİ İŞLETMENİN BÜYÜMESİNE KARŞIYIZ”
Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir İl Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Burak Uğur, “Yeşilçomlu Mahallesi’ne baktığınız zaman özellikle kavunculuk faaliyetinin yanı sıra çok ciddi ayçiçeği ve hububat yetiştiriciliği ile ön plana çıkan bir bölgeden bahsediyoruz. Burada olmamızın ana sebebi bölgede faaliyet yürüten bir işletmenin maden sahasını büyütmek üzere talepte bulunmasıdır. Bu talep mevcuda baktığınız zaman mera olarak görülen bir alanı da kapsıyor. Biz burada köy halkımız ve Bandırma’daki bileşenler olarak büyüyecek olan işletmenin devamlılığını istemiyoruz. Köy halkıyla da yapmış olduğumuz sohbetlerde özellikle bu büyüme ile maden sahasının köye çok yaklaşacağını görüyoruz. Bu tarımsal anlamda ciddi zararlara neden olacak ve aynı zamanda da mahsuldeki kalitenin düşmesine neden olacak. Biz ilgili işletmenin büyümesine karşıyız.” dedi.
Toplantıya geç katılan özel firma yetkilisi ve Maden Mühendisi Gürkan Ergüt, bahsi geçen alanın tahsisini istediklerini belirterek şunları söyledi;
“Bu alanı almak istiyoruz. Zaten zararı olan köylünün zararını karşılıyoruz. Başka bir rakip firmanın bu bölgeye girmesini istemiyoruz.” dedi.
HABER MERKEZİ