Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma çevresindeki antik kentler

Güney Marmara’nın önemli kentlerin
Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun Daskyleion Kazı Başkanı Prof. Dr. Kaan İren’den bilgi alırken

Güney Marmara’nın önemli kentlerin Bandırma, ticari hayatın yanı sıra doğal ve tarihi birçok değere de sahip.

Yıllar önce kazılarına başlanan  Daskyleion Antik Kenti ile Erdek sınırları içinde bulunan Kyzikos’ta yapılan kazılar Anadolu tarihine ışık tutuyor.

Daskyleion kazı alanından bir fotoğraf

Daskyleion Antik Kenti Ergili Köyü’nün yakınlarında, Kuş Gölü’ nün güney-doğu ucunda yer alıyor. Antik kent Anadolu’daki Pers izleri için önemli bilgiler veriyor. Öyle ki Anadolu’da Perslerin geldiği son nokta olan Daskyleion bir Pers Satraplığı (Genel Valilik)  Daskyleion, sırayla Frig, Lydia, Akhaemenid, Makedonya ve Bizans uygarlıklarına ev sahipliği yapan bir kent. Bölgede 1954 yılında Prof. Dr. Ekrem Akurgal kazıya başladı. 1960 yılına kadar devam eden kazı, 1988 yılında Prof. Dr. Tomris Bakır tarafından sürdürüldü. Bakır’ın ölümünün ardından günümüzde kazı çalışmaları Prof. Dr. Kaan İren sürdürüyor.

Daskyleion kazı çalışmaları. Fotoğraf Erdem Özcan

Bu yıl 32’nci düzenlenen Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür Ve Turizm Festivali kapsamında Daskyleion etkinliklere de ev sahipliği yaptı.  “Daskyleion Kuruluş Efsanesi” adlı Tragedya ve Bursa Devlet Senfoni Orkestrası’nın dinleti gerçekleştirdi.

Festival kapsamında Daskyleion’da gerçekleştirilen etkinlikten bir fotoğraf

DEPREMLER ANTİK KENTİN SONUNU GETİRDİ 

Kyzikos kazı çalışmaları. Fotoğraf Erdem Özcan

Erdek’in Düzler mevkiinde bulunan Kyzikos Anti Kenti Bandırma merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Antik Kent, Roma dönemine Hadrian tapınağı ile dikkat çekiyor. Yapılan araştırmalarda dünyanın ikinci büyük Hadrian Tapınağı olduğu belirlendi. Bölgede yaşanan depremler bu antik kentin sonu oldu ve sessizliğe gömülmesine neden oldu. 

Kyzikos kazılar ve Hadrian Tapınağına ait sütün başı. Fotoğraf Erdem Özcan

Kyzikos’ta 1988–1997 yılları arasında Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Abdullah YAYLALI tarafından kazılar yapıldı. 1997 yılından sonra uzun bir süre ara verilen kazı çalışmaları 2006 yılında Bakanlar Kurulu Kararıyla bilimsel başkanlığımda yeniden başlamıştır. 2006 yılında Hadrian Tapınağında sürdürülen kazı çalışmalarına 2007 yılında da devam edilirken, ayrıca nekropol alanında da çalışmalar yapılarak önemli sonuçlar elde edilmiştir.(Erdem Özcan’ın yazısından alıntılanmıştır)

Kyzikos kazılarından çıkan tarihi bulgular Fotoğraflar Erdem Özcan

HABER MERKEZİ