Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma Belediyesi’nin “2024 Mali Tarifesi” belli oldu

Bandırma Belediyesi’nin ekim ayı

Bandırma Belediyesi’nin ekim ayı olağan toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Bandırma Belediyesi’nin 2024 Mali Yılı Tarifesi açıklandı.

Bandırma Belediye Meclisi’nin ekim ayı olağan toplantısının 1’inci oturumu gerçekleştirildi. Toplantıda Bandırma Belediyesi’nin 2024 Mali Yılı Tarifesi açıklandı. Gündemin 6’ncı maddesi olarak sunulan Tarife Komisyonu Raporu, Bandırma Belediye Meclis ve Tarife Komisyonu Üyesi Nüvit Erten tarafından okundu.

Tarife Komisyonu’nun Belediye Meclis Üyeleri; Nüvit Erten, Bahadır Aybakan, Aydilek Gönenç Zeynep Özgün, Murat Atansoy’dan oluştuğunu belirten Nüvit Erten, “Eylül meclisinde aldığımız yetki gereği toplantılarımız tamamlandı. Müdürlüklerden gelen öneriler incelendi. Yaptığımız çalışmalar sonucunda, komisyonumuzun hazırladığı taslak bugün sizlerin oyuna sunulmak üzere meclisimize getirilmiştir. Tarife taslağımız tüm parti gruplarının oy birliği ile geçmiştir. Gerçekten çok verimli bir çalışma ürettik, her kalem üzerinde hassasiyetle duruldu.” dedi.

“YILLIK TARİFELER İLE BU SÜRECİ AŞMAK GERÇEKTEN ZOR”

Covid 19 Salgını ardından oluşan ekonomik kriz nedeniyle esnafla dayanışma adına 2021 tarifesini düşük tuttuklarını, daha sonra 2022 ve 2023 tarifelerinin de enflasyon karşısında yenik düştüğünü söyleyen Erten, “Ekim ayında geçirdiğimiz tarife Ocak ayında uygulanmaya başladığında anlamını yitirir hale geldi. Bu yıl da arkadaşlarımızla her kalem konusunda tartışarak ortak noktada buluşarak bir tarife hazırlamaya dikkat ettik. Düşük kalan kalemleri günün koşullarına uygun hale getirmeye çalıştık. Henüz Ekim ayındayız. Ekonominin nereye gideceğini öngöremiyoruz. Tarifemiz 1 yıl boyunca uygulanıyor. Geçen yıl da konuşmamda söylemiştim. Yıllık tarifeler ile bu süreci aşmak gerçekten zor bir hale geliyor.” diye konuştu.

“2024 YILINDA DA METREKARESİ 100 LİRADAN VERGİ ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

2024 Mali Tarifesinin vergiler, harçlar ve ücretler olarak 3 bölümden oluştuğunu aktaran Erten, “Vergiler; İlan Reklam Vergileri, Eğlence Vergileri ve Çevre Temizlik Vergileri olmak üzere 3 bölüme ayrılıyor. Emlak vergileri ise bakanlık tarafından belirleniyor. İlan Reklam vergilerinde en az 20 lira ile 100 lira arasında bir işlem yapabilme sınırı var. Geçen yıl bu konuda Belediye Gelirleri Kanunu 12-16 maddelerinde yasal düzenleme yapılmazsa önümüzdeki yıl tıkanırız demiştim. Tıkandık. Biz bunu geçen yıl 100 lira sınırına çekmiştik. 2024 yılında da metrekaresi 100 liradan vergi almaya devam edeceğiz. Bu rakamların günümüz gerçekliği karşısında durumunu siz düşünün. Eğlence vergilerinde 2022 tarifesinde yeniden bir düzenlemeye gitmiştik, o nedenle bu yıl da düzenlemenin üzerine bir artırım gerçekleştirdik. Çevre Temizlik Vergisi tutarlarını da bakanlık açıklıyor.” diye konuştu.

“TAHSİLAT ORANIMIZ OLDUKÇA YÜKSELMİŞ DURUMDA”

Harçlar ve ücretlerin ise müdürlükler arasında dağıldığını açıklayan Nüvit Erten, “Mali Hizmetler Müdürlüğü Harçlarında da sınır var. 2,50 sınırına dayandık. Zabıta Müdürlüğü harçlarında bir sınırlama yok. Bu harçları biz belirliyoruz. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü harçları ise bakanlık tarafından belirleniyor. Ücretler bölümünü ise biz belirliyoruz. Vedop sistemi ve emeklilik ile arsa-tarla, emlak taramaları sonucu tahsilat oranımız oldukça yükselmiş durumda. İlan Reklam ve Eğlence Vergilerinde tespit çalışması yapılması gerekiyor. İyi bir tarama-tespit ekibi ile tahsilatta kayıp ve kaçağında önünün alınacağını düşünüyorum.” dedi.

“TAHSİLAT ORANLARINDA YÜKSELME GÖRÜLÜYOR”

Bu yıl tahsilat oranlarında büyük bir yükselme görüldüğünün altını çizen Nüvit Erten, “Hukuk işleri müdürlüğü yüzde 82.12 oranında tahsilat yapmış. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tahakkuk ve tahsilat arasında yüzde 94 bir tahsilat oranımız var. Emlak istimlakte yüzde 81, Sağlık işlerinde yüzde 36, Temizlik İşleri Müdürlüğünde yüzde 75, İmar ve Şehircilik’te yüzde 63, Zabıta Müdürlüğü’nde yüzde 85, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde yüzde 91.84, Mali Hizmetlerde yüzde 67.55, Fen işleri Müdürlüğü’nde yüzde 74, Destek Hizmetleri’nde yüzde 100, Özel Kalem Müdürlüğü’nde yüzde 99 oranında bir tahsilat yapıldığı görünüyor.” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE NE OLACAĞINI BİLMİYORUZ”

2024 Mali Yıl Tarifesi’ndeki ücretlere değinen Erten, “Özel Kalem Müdürlüğü’nün ücretlerinde yüzde 75 ile yüzde 40 oranında bir artırıma gittik. Çünkü artık rakamlar çok düşük. Bunlar bile güncelin altında kalacak diye düşünüyorum. Özellikle ocak ayında, enflasyonla karşı karşıya olduğumuz için önümüzdeki süreçte ne olacağını bilmiyoruz. Seçim dönemi nedeniyle de Sıkı Para Politikası nasıl bir etki yaratacak bunu da yaşayarak göreceğiz. Mali hizmetler Müdürlüğü’nde de yüzde 100 oranında bir artış gerçekleştirdik.  Fen işleri Müdürlüğü’nde rakamlarımız oldukça düşük kalmıştı. Yol yapım, onarım gibi bir sürü bölümümüz var. İş makinaları, iş bitirme belgesi ücretlerinde de yüzde 200-250 arasında bir artırıma gittik. Bunlar müdürlüklerden gelen taleplerin üzerine yapılan çalışmalardır. Müdürlüklerden gelen bazı rakamların da düşük gelmesi üzerine bunları da arttırma yoluna gittik. İmar İşleri Müdürlüğü gelirlerini de yüzde yüz yükselttik.” diye konuştu.

“ARTIRIMLARA RAĞMEN RAKAMLAR DÜŞÜK KALIYOR”

Diğer belediyeler ile Bandırma Belediyesi’nin ücretleri karşılaştırıldığında çok geride kaldıklarını söyleyen Erten, “Bunun sebebi ise 2020-2021 döneminde esnafın yanında duralım mantığıyla hareket etmemizden kaynaklı. İş bitirme belgelerinde yüzde 400 yüzde 500 oranında bir artış yaptık.  Bu yapılan artırımlara rağmen rakamlar düşük kalıyor. Temizlik işleri Müdürlüğü’nün verdiği hizmetler var. Kamuya, özele onlarda da yüzde 104 yüzde 105 oranında bir artırıma gittik. Aynı zamanda Zabıta Müdürlüğü’nün de gelirlerine dikkat etmeye çalıştık. İşyeri açma oranını yüzde 100 gibi bir rakama çıkarttık.  Trafik levhalarında, seyyar plakalarda,  pazar yeri ücretlerinde biraz daha ekonomik davranmaya çalışarak yüzde 50 yüzde 40 civarında ve artırıma gittik. Sağlık işleri Müdürlüğünde de yüzde 43 oranında bir artırım yaptık.” dedi.

“HİZMETLERDE YÜZDE 100 ORANINDA BİR ARTIRIM GERÇEKLEŞTİRDİK”

Parklar ve Bahçeler Müdürlüğü’nün tarifesinde yüzde 60 yüzde 100 arasında bir artırım yaptıklarını belirten Erten, “Kültür ve sosyal işler Müdürlüğü’nde de yüzde 60 oranında yaptık. Kamelyalar, su tankerleri, otobüs ücretleri rakamlarında da yüzde 100 artırım gerçekleştirdik. Makine ikmal onarım, kamelya gibi hizmetlerde de yüzde 100 oranında bir artırım gerçekleştirdik. Bu konuda kamelyalar geçen yıl ocak ayında 10 bin lira belirlemiştik. Şu anda maliyeti işçilik haricinde 15 bin liraya mal oluyor. Kamelyaları da 25 bin liraya çıkarttık.” diye konuştu.

Haber: Mihriban Nur Uysun