Kayacık’ta FETÖ’den alınan okul bitmeyince Bandırma Anadolu Lisesi, Bandırma Ortaokuluna taşındı. Eski ŞMG binası sabah ortaokul öğleden sonra ise lise olarak hizmet vermeye başladı. İkili eğitim birçok sorunu da beraberinde getirdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim İş Bandırma Temsilcilik Başkanı Kadir Taylan, “Okulların özellikle liselerin şehir dışına taşınması öğrencileri servislere veya toplu taşımaya mecbur ediyor. Bu da trafik yoğunluğunu artırıyor. Okulların birleştirilip büyük binalara taşınması pek çok soruna yol açıyor, öğrencilerin kontrolü zorlaşıyor. Şehir dışında her türlü imkândan uzak öğrenciler kendilerini dışlanmış hissediyorlar. ŞMG lisesinin taşınmasında bu sorunlar yaşandı, ulaşım başta olmak üzere pek çok sorun yaşanmaya devam ediyor. Bandırma Anadolu Lisesi’nin taşınmak istendiği bina şehre uzak, Kayacık mahallesinde, ara sokaklardan ulaşılabiliyor. Araçların, öğrenci servislerinin buraya ulaşması zor, park edip öğrencileri indirip bindirebilecekleri alan yok. Şu anda okulun çevre düzenlemesi tamamlanmamış, bu durumda Anadolu Lisesi’nin buraya taşınması yanlıştı. Önce Yavuz Sultan Selim Lisesi’nin binasına taşınmak istendi, şimdi Bandırma Ortaokulu’nda ikili eğitime başladılar. İki farklı okulun aynı binada olması, ikili eğitim yapılması bazı sorunları beraberinde getirecektir. Yeni yapılan binalar ve dersliklerle ilçemizde tüm okullar tam gün eğitime geçmişti. Şimdi bir geriye dönüş yaşıyor. Aynı binada hem orta son hem de lise son sınıflar için kurslar yapılabilecek mi? Bina yeterli olacak mı? Öğrenciler, özelikle de uzaktan gelenler, giriş çıkış saatlerine uygun araç, servis bulabilecekler mi? Okulun bulunduğu yer bu trafik yoğunluğunu kaldırabilecek mi? Öğrenciler, BAL’ı tercih ederken ikili eğitimde okumayı veya okulun burada olacağını bilmiyorlardı. Yaşanan tüm sorunların temelinde plansızlık ve doğru bilgiye ulaşmadaki zorluk yatıyor. Okulların birleştirilip taşınacağı söylendikten sonra sadece BAL’ın taşınması, Kemal Pireci’nin taşınmasının geri kalması sonra Bandırma Ortaokulu’nda ikili eğitime başlanması bunu kanıtlıyor. Üstelik her iki okulun öğretmen ve öğrencileri de bu süreçte bilgilendirilmedi, taşınıp taşınmama konusunda çıkan söylentilerden dolayı tedirgin oldular. Umarım bundan sonra öğrencilerimiz için uygun eğitim ortamları oluşturulur. Mevcutları azaltılmış sınıflarda salgın tedbirleri çerçevesinde yüz yüze eğitime devam edebiliriz. En iyi okul öğrencilerin toplu taşımaya veya servislere mecbur olmadıkları yürüme mesafesindeki okuldur. Şehir dışına okul yapma fikrinden vazgeçilmeli, okullar daha az öğrenci için daha küçük planlanmalı. Her okul kendi sosyal ortamını oluşturur. Bu eğitim ortamlarını şehirlerden uzaklaştırmak sosyal yaşamı da olumsuz etkileyecektir.” dedi.
LİSELİLER AŞAÖ 20:30’DA DERSTEN ÇIKIYOR
Bandırma Eğitim Sen Baş Temsilcisi Erdal Doğru da yaptığı açıklamada şunları söyledi: “BAL bu yaz alelacele Kayacık’taki FETÖ’den devredilen binaya taşıtıldı. Boşalttığı bina da deprem güçlendirmesi başladı. Fakat Kayacık’taki bina bitmeyince Bandırma Ortaokulu ikili eğitime geçirildi ve oraya öğlenci oldular. Ortaokul öğrencileri sabah erkenden okula gelirken lise öğrencileri akşam 8:30 gibi çıkmaya başladı. Okulda yeterli hademe olmadığından hijyen sorunu, öğlen giriş çıkışlarında aşırı bir yoğunluk, otopark sıkıntısı, beden eğitimi gibi derslerde bahçe kullanımı sorunları gibi sorunlar yaşanmaya başlandı. Salgın nedeniyken seyreltilmiş sınıf, kısaltılmış ders saatleri ve hijyen, maske, mesafe önerirken uygulama tam tersi maalesef. Aynı sıkıntılar Yaman Egeli İlkokulunda da yaşanmakta. Onlarda ikili eğitime geçmiş durumdalar. Aileler ve öğrenciler salgın şartlarına rağmen yaşanan bu olumsuzluklar nedeniyle şaşkınlar. Okulların yardımcı personel ihtiyacı da İŞKUR’un insafına bırakılmış durumda. Kantinler yine yoğunluğun yaşandığı yerler durumunda.
Yaklaşık 18 aydır kapalı olan okullardaki inşaat çalışmalarının bitirilememiş olması herkesin mağdur olmasına sebep olmaktadır.”