Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Germiyan: “Kadın siyasette vitrin süsü gibi”

Kadın Dayanışma Derneği Başkanı

Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Nilgün Germiyan, kadın milletvekili sayısının yeterli olmadığına dikkat çekti. Germiyan, “Meclislerimiz toplumun özeti olmalı.” dedi.         

Bir kadının kapısını çaldığında tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir mekanizma olmaya çalıştıklarını belirten Germiyan,“Şiddetle mücadele eden bir kadının, kapısından girdiği zaman her türlü ihtiyacını karşılayacak, şefkat ve güven hissi yaratacak bir mekanizma lazım. Biz de bu eksikliği doldurmak için Kadın Dayanışma Derneği’ni kurduk. 3 yıllık bir derneğiz ama faal olarak çalışmamız 10 yıl geçti. Şuan güncel olarak 74 üyemiz var.”dedi

DEPREMZEDE KADINLARA DESTEK

Deprem felaketinin ardından Bandırma’ya taşınan depremzede kadınlara da destek olduklarını kaydeden Nilgün Germiyan, “Bize ulaşan depremzede kadınlarımıza destek veriyoruz. Barınacağı yerden eşyasına kadar her şeyini temin etmeye çalışıyoruz.”diye konuştu.  Şiddet gören kadınların hukuken başvurabilecekleri birçok yol olduğunu da aktaran Germiyan, şunları söyledi; “Bizimle iletişime geçen ihtiyaç sahibi veya şiddet mağduru kadınları aldığımız; beden dili, psikoloji, toplumsal farkındalık, hukuk ve daha birçok alanda eğitimler ile yönlendirmeye ve bilgilendirmeye çalışıyoruz. Kadınlar başvurabilecekleri hukuki çözüm yollarını bilmedikleri için çok fazla yıpranıyorlar. Buraya gelen kadınlar inanılmaz aydınlanmış şekilde geri dönüyorlar.”

 “EN BÜYÜK SORUNUMUZ, TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ”

Toplumsal cinsiyet rollerinin büyük bir sorun olduğunun altını çizen Germiyan, “Erkeklerin bilmesi gereken en önemli şey kadınların sahibi olmadıklarıdır. Erkekler dışarıda özgürce her istediğini yapabileceğini zannediyor. Kadınların bu durumun böyle olmadığını anlaması lazım. Bir kadın, erkeğin çizdiği alanda kalmaya rıza göstermemeli. Erkekler kadının aklına, fikrine, dışarıdaki performansına itibar etmiyor. En büyük sorunumuz, toplumsal cinsiyet rolleri. Toplum tarafından cinsiyetlere yüklenen rollerin ve yorumların acilen değişmesi gerekiyor.”diye konuştu.

“SİYASETTE KADIN SAYISI YETERLİ DEĞİL”

Kadınların siyasette yeterince temsil edilmediğine dikkat çeken Nilgün Germiyan, “Kadın siyasette vitrin süsü gibi. Ayıp olmasın diye, ‘Hadi bir de kadın koyalım.’ diyorlar. Bir sürü kadın siyasetçi tanıyorum. Çok fazla çalışıyorlar ancak bu kadar emeğin sonunda iş, kadınları yerleştirmeye gelince yine erkekler öne çıkıyor.”dedi. Meclislerin toplumun özeti olması gerektiğini vurgulayan Germiyan, “‘Kadın milletvekili sayısı oldukça az. Millet Meclisi’ dediğimiz yerin, toplumun her kesimini temsil edebilecek en az birer temsilcinin bulunduğu bir yer olması lazım. Meclislerimiz toplumun özeti olmalı. Belediye meclislerinde de her meslek örgütünün bir temsilcisi olması gerekiyor.”şeklinde konuştu.

MUTLU KADIN MUTLU TOPLUM

“Mutlu Kadın Mutlu Toplum” isimli bir kompozisyon yarışması düzenlediklerini söyleyen Germiyan, gençlerin gözünden, “mutlu kadın” tasvirini görmek istediklerini belirtti. Liseler arasında yapılacak olan yarışmanın son başvuru tarihi 7 Nisan 2023 olarak belirlendi. Gençlerin bu etkinlikte yazacakları kompozisyonların çok kıymetli olduğunun altını çizen Germiyan, “Gençlerin zihnindeki kadın ve erkek imgelerinin oturmaya başladığı yaşlarda, ‘Mutlu kadın nasıl olur?’ sorusunun yanıtları ile bu farkındalık yaratmak istiyoruz.” dedi.  Germiyan, tablet, akıllı saat ve kablosuz kulaklık gibi ödülleri olan yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerin, yazdıkları eserleri 7 Nisan’a kadar Kadın Dayanışma Derneği’ne teslim edebileceklerini belirtti.

Haber: Nur Uysun