Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ekim, meme kanserinde kritik ay

Balıkesir İl Sağlık Müdürü

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Ekim ayının Meme Kanseri Farkındalık Ayı (1-31 Ekim) olduğunu vurgulayarak, kadınlarda en yaygın görülen ve ölüme yol açan meme kanseri hakkında bilgilendirdi.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, meme kanserinin meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıktığını belirtti. Meme kanserine karşı erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurgulayan Keskin, kadınların düzenli olarak meme muayenesi yaptırmalarını ve mamografi taramalarını ihmal etmemelerini önerdi.

Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda toplumun bu konuda bilinçlenmesi ve erken teşhisin yaygınlaştırılması için çeşitli etkinliklerin düzenleneceğini de paylaştı. Bu ayın, meme kanseriyle mücadelede farkındalık yaratma ve bilgilendirme için önemli bir fırsat sunduğuna dikkat çekti. Müdür Keskin, meme kanseri risk faktörleri arasında; 40 yaş ve üzerinde kadın olmak, ailede meme kanseri öyküsünün olması, hareketsiz bir yaşam sürmek, obezite, sigara içmek ve alkol kullanmak, hiç doğum yapmamış olmak, otuz beş yaşından sonra anne olmak, hiç bebek emzirmemiş olmak, erken adet görmeye başlamak (12 yaş altı), geç menapoza girmek (55 yaş üstü) ve menopoz sonrası iki yıldan uzun süreyle hormon ilacı kullanmanın yer aldığını belirtti.

“40-69 YAŞ ARALIĞINDA TÜM KADINLAR 2 YILDA BİR MAMOGRAFİ ÇEKTİRMELİ”

Kanserle mücadelenin yollarından bahseden Doktor Keskin, “En etkili yollardan birisi, kansere sebep olan etkenlerden kaçınılması diğeri de hastalığın erken teşhis edilmesidir. Erken teşhis ile hem meme kanseri tedavisi %90 veya daha yüksek hayatta kalma olasılıklarına ulaşarak oldukça etkili olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan önce tespit etmek ve meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir. Bu nedenle kadınların 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapması, memesinde bir kitle veya her zamankinden farklı bir görünüm fark etmesi halinde hemen doktoruna başvurması, 40-69 yaş aralığında tüm kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmesi önerilmektedir.” dedi.

“HALKIMIZA ÜCRETSİZ OLARAK HİZMET VERİLMEKTEDİR”

Balıkesir’de toplum tabanlı kanser taramalarını yürütmek üzere Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulduğuna değinen Müdür Keskin, “Bu merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazlarımız yoluyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Yine bu merkezlerimiz ile birlikte Aile Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerimizde halk eğitimleri, KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi) eğitimi ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.” diye konuştu.

“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nın önemini vurgulayan Keskin, “Halkımızın kanser konusunda farkındalığının sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi amacıyla ülkemizde her yıl Ekim ayı “Meme Kanseri Farkındalık Ayı “olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda 40-69 yaş aralığında tüm kadınların meme kanseri taramalarını yaptırmak üzere KETEM merkezlerine davet ediyoruz. Unutmayalım, Meme Kanseri’nde ‘Erken Teşhis Hayat Kurtarır.’” dedi.

Haber: Mihriban Nur Uysun