Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ekim ayı kira artış oranı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından, ekim ayı kira artış oranları belli oldu. İş yerleri için aynı oranların geçerli olmadığı aktarıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından, ekim ayı kira artış oranları mülk sahipleri ve kiracılar tarafından araştırılmaya başlandı. Ekim ayında kira sözleşmesini yenileyecek olan kiracılar zam oranlarını sorguladı. Ekim ayı kira artış oranı TÜFE’nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenirken, hükümet tarafından getirilen kira zammı sınırlandırılmasıyla, yapılacak olan kira artış oranı belli oldu. Konutlardaki kiracıların, daha önce alınan ve süresi uzatılan karara göre Temmuz 2024’e kadar sözleşmelerini yüzde 25 artışla yenileceği aktarılırken, iş yerlerinde aynı artış oranının geçerli olmadığı bildirildi. TÜİK’in açıkladığı veriye göre Ekim ayında iş yeri kiralarına en fazla yüzde 55,30 oranında zam yapılabileceği kaydedildi.

Kira artış hesaplamaları önceden Üretici Fiyat Endeksi (TÜFE), baz alınarak yapılırken, 2018 yılından itibaren 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalamaları üzerinden hesaplanmaya başladı. TÜİK verilerine göre Eylül ayında TÜFE’nin aylık yüzde 4,75 arttığı, yıllık ise yüzde 61,53 oranında arttığı aktarıldı. 12 aylık baz alınan TÜFE yüzde 55,30 olarak gerçekleşti.

Haber: Selin Girgin