Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bel ağrısı deyip geçmeyin!

Bel ağrısı, dünya nüfusunun

Bel ağrısı, dünya nüfusunun genelini etkileyen önemli bir sorun. Uzun süre ayakta durulması, masa başı işlerde çalışılması, fazla kilolar, sigara gibi etkenler bel ağrısını tetikliyor.

Hayatın tüm dönemlerinde ortaya çıkabilen, günlük yaşamı sekteye uğratan ve verimliliği düşüren yaygın bir kas-iskelet sistemi bozukluğu ilan bel ağrısı günümüzde çok sayıda insanın problemi oldu. Bel ağrısının oluşmasını etkileyen temel etkenlerin meslek, yaş, kilo, sosyal aktivite, psikososyal etmenler ve eğitim durumu olarak değerlendirildiğine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Külekçioğlu, depresyon, anksiyete ve stres gibi bazı psikososyal etkenlerin bel ağrısındaki oranın yükselmesinde etkili olduğunu, bu tarz psikososyal faktörleri olduğunda ağrı süresinin uzayarak ağrının kronikleşmesine sebep olabileceğini belirtti.

MASA BAŞI İŞ YAPANLAR VE SİGARA İÇENLER DİKKAT!

Masa başı işlerde çalışanlar da bel ağrısından yakınan grup arasında yer alıyor. Uzun süre hareketsiz kalmak bel ağrısını tetikliyor. Külekçioğlu, “Uzun süreli ayakta durulan ve masa başı işlerde çalışan kişilerde bel ağrısı şikâyetleri daha sık görülür. Bunun dışında, 30 kilogram/metrekareden fazla vücut kitle indeksi olan (obezite durumu) kişilerde de bel ağrısı sıklığı artar. Sigaranın da disk metabolizmasını bozulmasına sebep olduğu, travma ve yaralanmalara karşı zayıf bir ortam oluşturduğu belirtilmektedir. Sigara kullanan kişilerdeki bel ağrısı sıklığının, kullanmayanlara göre 2,5 kat daha yüksek olduğu görülmüştür” dedi.

“Mesleki olarak fiziki yüklenmeler, ağır iş yapmak, iş yerinde uzun süreli oturmak, masabaşı işlerde çalışmak, hareketsiz bir yaşam tarzı, bel ve karın kaslarının zayıflığı, omurganın yanlış kullanılması, kontrolsüz, ani ve zorlayıcı hareketler yapılması, omurganın yapı ve şekil bozuklukları ve aşırı kilo da bel ağrısına yol açabilir” açıklamasını yapan VM Medical Park Bursa Hastanesi’nden Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Sevinç Külekçioğlu,”30 kilogram/metrekareden fazla olan vücut kitle indeksi de (obezite durumu) bel ağrısının artışına neden olmaktadır. Sigaranın vertebral gövdeye zarar vererek disk metabolizmasını bozulmasına neden olduğu ve disklerde travma ve yaralanmalara karşı zayıf bir ortam oluşturduğu belirtilir. Sigara kullanan kişilerdeki bel ağrısı sıklığının, kullanmayanlara göre 2,5 kat daha yüksek olduğu görülmüştür” dedi.

BEL AĞRISININ TEDAVİ ÇEŞİDİ ÇOK

Bel ağrısı ciddi klinik, sosyal, iş gücü ve performans kaybına neden olan bir rahatsızlık. Bel ağrısını süresine göre akut, subakut ve kronik olarak sınıflandıran uzmanlar, bel ağrısı tedavisinde ilaçla tedaviler, egzersiz ve fizik tedavi, enjeksiyon ve çeşitli tamamlayıcı tedaviler uyguluyor. Bel ağrısı probleminde tamamlayıcı tedavilerden en çok önerilenlerin mezoterapi, proloterapi, ozon ve akupunktur olarak sıralanabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Külekçioğlu, “Hastaya ve hastalığına özel bir tedavi programı hazırlanmalı, hastanın sürece uyumunun ve aktif katılımının çok önemli olduğu vurgulanmalıdır” dedi.

Haber: İhlas Haber Ajansı (İHA)