Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“23 MİLYON KİŞİ KALP HASTALIĞINDAN ÖLECEK”

Tüm dünyada olduğu gibi

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölümlerin birinci sırada gelen nedeni kalp ve damar hastalıkları.  Her yıl tüm dünyada yaklaşık 18 milyon kişi kalp hastalıkları ve inme nedeniyle hayatını kaybediyor.

Kalp ve damar hastalıklarına karşı uzmanlar hemen her gün uyarılarda bulunuyor, sağlıklı yaşam için yapılması gerekenleri vurguluyor. Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme  ve yetersiz fiziksel aktivite kalp sağlığını tehdit eden unsurlar.

ÖLÜMLERİN YÜZDE ELLİSİ KALP HASTALIĞINDAN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kalp sağlığına karşı vatandaşları uyararak tavsiyelerde bulundu. Kalp ve damar hastalıklarından ölümün 2030 yılında 23 milyon olmasının beklendiğini belirten Koca “Ülkemizde ölümlerin %40-50’si kalp damar hastalıkları nedeniyle olmaktadır. Türkiye’de Haziran 2022 ile Haziran 2023 arası kalp ameliyatı sayısı 70.000’in üzerindedir. Bu ameliyatların %73’ü koroner baypas cerrahisi, %15’i kapak cerrahisi, %4’ü aort cerrahisi ve %8’i konjenital kalp cerrahisidir.” Dedi.

KALBİ TEHDİT EDEN ŞEYLER

“Dünyada ve ülkemizde kalp sağlığını tehdit eden en önemli unsurlar; koroner arter hastalığı, diyabet, romatizmal ve dejeneratif kapak hastalıkları, hipertansiyon ve genetik kardiyomyopatiler, obezite, yüksek tansiyon, kolesterol ve sigara kullanımıdır” şeklinde konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yoksunluğu gibi, ön sıralardaki risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla kalp hastalığı ve inmeye bağlı erken ölümlerin en az %80’i önlenebilmektedir. Bu risk faktörlerine karşı dikkatli olmanızı ısrarla öneriyoruz.” Dedi.

ORGAN BAĞIŞI ÇOK ÖNEMLİ

Türkiye ‘de 1 Eylül 2022 ile 1 Eylül 2023 arasında 39 hastaya kalp nakli işlemi gerçekleştirildi. Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul ve İzmir’de 15 kalp nakli merkezi var. X hesabından organ bağışının önemine dikkat çeken Koca “Beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastanın organlarının ailesinin kararı ile bağışlanması hayatta yapılabilecek en büyük ve örnek iyiliklerden biridir. Organ bağışı konusundaki önyargıların daha hızlı aşılmasını umut ediyoruz.” Diye konuştu.

Haber: İhlas Haber Ajansı (İHA)