Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“MARAŞ VE HATAY’DA DEPREM OLMASI OLAĞANDIR”

Yer bilimci Jeofizik Mühendisi

Yer bilimci Jeofizik Mühendisi Prf. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Şubat ayında büyük depremin yaşandığı ve binlerce insanın can verdiği K.Maraş ve Hatay’da artçı deprem olmasının olağan olduğunu söyledi.

Sosyal medya hesabı X üzerinden afetler hakkında sık sık paylaşımlarda bulunan Ercan, “Büyük depremler oldu, yine olacak. Kırana(afete) dönüşmemesi için, deprem olduğunda yönetimini siyaset dışı eğitilmiş orduya bırakmalıdır. İkinci olarak İvedi çelik yapılaşmaya geçilmelidir. Üçüncü olarak da var olan betonarme yapılara çelik örgü yapılmalı. Yer-yapı uyuşumu (rezonans) ölçülmelidir” ifadelerini kullandı.

“BİR YAPIYI YALNIZCA KIRIK YIKMAZ”

Maden Tetkik ve  Arama Genel Müdürlüğü  (MTA), ülkenin diri fay haritasını güncelledi. Harita hakkında değerlendirmede bulunan Prf. Dr. Ercan “MTA, yeni kırık(fay) haritası çıkartmış. Bilinmeli ki, bir yapıyı yıkan yalnızca kırık değil, depremin: büyüklüğü M, odak derinliği, süresi, dalga frekansı ile yapı-sarsım uyuşumu(rezonans), ivmesi, yerin türü, yapı özellikleri kırılmanın biçimidir(yanal, göçüntü, bindirme)” dedi.

“KONUTLAR ÇELİK YAPI OLMALI”

Yer bilimci Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “K.Maraş ile Hatay’da M4 dolayında artçı deprem olması olağandır, seyrek de olsa M6,4’a ulaşabilir. Refahiye, Yesemek ile Ölüdeniz kırıkları diridir. Deprem konutları çelik yapı olmalıdır. Gelişigüzel betonarme artık terk edilmelidir” diyerek yeniden deprem yaşama ihtimalini akıllara getirdi.

Haber merkezi