Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KİRACI VE EV SAHİPLERİ ARABULUCULUKLA UZLAŞIYOR

Düşük faiz, yüksek kur

Düşük faiz, yüksek kur politikasıyla 2018 yılında başlayan ekonomik modelin konut ve kiralardaki artışları tetiklemesi yüzünden barınma krizi yaşandı. Kira fiyatları fahiş oranlara ulaşırken hükümet pansuman önlemlere başvurdu.  Mecliste kabul edilen arabuluculuk düzenlemesi 1 Eylül’den itibaren yürürlüğe girerek uygulanmaya başlandı. Kiracı ve ev sahibi  anlaşmazlıklarının önüne geçilmesinin hedeflendiği bu uygulamaya talep yoğun oldu.

BAŞVURULAR ÜCRETSİZ OLARAK YAPILIYOR

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan zaman zaman kavgalara dönüşen anlaşmazlıklar için 1 Eylül’de arabuluculuk mecburiyeti getirilmişti. Ücretsiz olarak yapılan başvuruların ardında anlaşma olması halinde ödeme alınıyor. Uygulamaya başlanan tarihten itibaren binlerce başvuru yapıldı.  Başvurular, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına, başvuru yapılma nedeni iletişim bilgileri verilerek yapılıyor. Daha sonra ise Adalet Bakanlığı tarafından bir arabulucu yönlendirilmesi yapılıyor.

UYGULAMA ALANI GENİŞ

Arabuluculuk uygulaması, alanının geniş olması nedeniyle de talep görüyor. Uygulama, ticari uyuşmazlıklarda, tüketici uyuşmazlıkları veya çalışan ile işveren arasındaki uyuşmazlıklarda da uygulanabiliyor. Uygulama, tarafların sözleşmeyle düzenleyebileceği her alanda uygulanabiliyor. Kira konusunda yaşanan sorunlarda arabuluculuğa yapılan yoğun başvurular, toplumsal barış açısından da arabulucuların üzerine ciddi bir yük olarak görülüyor.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Yeniocak, dosyaya atanan arabulucuların, tarafları bir araya getirerek anlaşmaya davet edeceklerini belirtti. Bu aşamada birkaç ihtimal olabileceğini anlatan Yeniocak, kanunun çıkarılmasındaki asıl amacın sonuç almak olduğunu vurgulayarak , “En iyi ihtimalle arabulucunun davetiyle taraflar görüşmeye gelir. İlk toplantıda ya da sonraki toplantılarda taraflar arasında bir anlaşma sağlanır ve artık anlaşma sağlanan bu hususlarda dava açılma imkânı ortadan kalkar” dedi. /Haber Merkezi