Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bandırma’da mide ve bağırsak kanseri artıyor uyarısı

Nev Bandırma ve Nev

Nev Bandırma ve Nev Esentepe Genel Cerrahi Bölümünden Op. Dr. Erdem Sarı, toplumda yaygın görülen mide ve kalın bağırsak kanseri oranının Bandırma’da artışa geçtiğine dikkat çekti.

Mide ve bağırsak kanseri oranının son yıllarda ciddi bir artışa geçtiğini gözlemlediğini belirten Op. Dr. Erdem Sarı, Bandırma’nın nüfusuna oranla kanser hastalıklarının daha sık gündeme geldiğini vurguladı.

Dr. Sarı, “Bandırma’nın sanayi bölgesi olması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi kanser oranlarında ciddi bir artış görmemize sebep oluyor. Daha önce çalıştığım bölgelere nazaran meslektaşlarımla artış olduğunu gözlemliyoruz. En sık karşılaştığımız kanser türleri ise mide ve kalın bağırsak kanseri. İleri yaşların hastalığı olarak bilinse de bu kanserleri artık 20’li yaşlarda dahi görmeye başlamış bulunmaktayız.” dedi.

 

BANDIRMA’DA 40 İLA 60 YAŞ ARALIĞINA DİKKAT

Bandırma genelinde en sık görülen mide ve kalın bağırsak kanseri yaş ortalamasının 40 ila 60 aralığında olduğuna dikkat çeken Dr. Erdem Sarı, “Bandırma genelinde kanser hastalarında karşılaştığımız ortalama yaş grubu 40 ila 60 yaş arası. Bu yaşlar aralığında erken teşhis konulması için endoskopi ve kolonoskopi yapılmasını öneriyoruz. Yapılan işlem zannedildiği kadar zor değil. Anestezi eşliğinde yaklaşık 5-10 dakikalık bir işlemle hastalarda kanser taraması yapılabilmekte. Gördüğümüz kitlelerden biyopsi dediğimiz örnekleme alarak tanı koyma işlemini yapıyoruz. Özellikle ailede erken yaşta saptanmış mide kanserine yakalanmış bireyler varsa bu saptanan yaşa en az on yıl ve on yaş gerisinden başlayarak aile taramasının gerçekleştirilmesini öneriyoruz.” diye konuştu.

“ERKEN TANI HAYAT KURTARIR”

Kanser hastalığının önüne geçilmesi için beslenme alışkanlığının da önemli olduğuna işaret eden Dr. Sarı, “Endüstriyel ürünlerden kaçınarak sağlıklı beslenmenin kanser rastlanma oranını azalttığı bilimsel olarak kanıtlamış. Ayrıca taramalarımızı önerilen zamanlarda ve önerilen sebeplerle yaptığımız zaman zaten çokta korkmamıza gerek yok. Erken tanı gerçekten hayat kurtarıcı.” dedi.

HABER: Selin Girgin