Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’nin çekildiği sözleşme 27 ülkede yürürlüğe girdi

Türkiye’nin 20 Mart 2021’de

Türkiye’nin 20 Mart 2021’de tek taraflı olarak feshettiği İstanbul Sözleşmesi Avrupa Birliği (AB)’ye üye 27 ülkede yürürlüğe girdi.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kovuşturulması ve ortadan kaldırılmasına ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi), 27 üye ülkeden oluşan Avrupa Birliği (AB)’de 1 Ekim 2023 itibariyle yürürlüğe girdi. AB’nin bir bütün olarak İstanbul Sözleşmesi’ni kabul ettiği için üye devletlerinde ilgili tedbirleri uygulaması gerekecek. Avrupa Komisyonu, X hesabından İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesiyle ilgili yaptığı açıklamada ; “Bugün #İstanbulSözleşmesi Birliğimiz için yürürlüğe giriyor. Sözleşme, kadınları şiddetten korumayı, şiddeti önlemeyi, kovuşturmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Ancak kadınlar ve kız çocuklar artık şiddet korkusuyla yaşamadıkları zaman gerçekten adil ve eşit bir Birlik içinde yaşayacağız.” denildi.

Kadına şiddetin önlenmesini hedefleyen İstanbul Sözleşmesi 1 Ağustos 2014 yılında yürürlüğe girmişti. Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 20 Mart 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı olarak “Sözleşme’nin eşcinselliği meşrulaştırıyor” olması iddiasıyla feshettiğini bildirmişti. Fesih kararı 23 Mart 2021 tarihinde Avrupa Konseyi’ne bildirilmişti. Kadınlar ve LGBTİ +’lar o yıldan itibaren Türkiye’nin birçok ilinde sözleşmeyi savunmaya devam etmişti. 1 Ekim 2023 tarihi itibariyle Türkiye’nin tek taraflı olarak çekildiği İstanbul Sözleşmesi Avrupa Birliği’nde yürürlüğe girdi. Türkiye gibi henüz Bulgaristan, Çekya, Litvanya, Letonya, Macaristan ve Slovakya ülkeleri de sözleşmeyi onaylamadı.

Haber: Selin Girgin