Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Germiyan: “Kadın milletvekili sayısı yetersiz” 

Kadın Dayanışma Derneği Başkanı

Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Nilgün Germiyan, seçimin ardından mecliste yer alacak kadın milletvekillerinin sayısını değerlendirdi. Germiyan, “Toplumun her kesiminin yaşamını etkileyecek kararlar alınırken, kadın temsiliyetinin de eşit olması şart.” dedi. 

14 Mayıs 2023 seçiminin ardından TBMM’de yer alacak 28’inci Dönem Milletvekilleri belli oldu. Mecliste ve partiler özelinde kadın milletvekili sayısı artış gösterse de Balıkesir’den bir kadın milletvekili olmak üzere mecliste yer alacak 600 milletvekilinden sadece 121’i kadın.

Mecliste yer alan kadın milletvekili sayısının artış göstermesine rağmen yetersiz olduğuna dikkat çeken Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Nilgün Germiyan, “Balıkesir’de milletvekili kontenjanımız 9 kişiden oluşuyor. Şu an Balıkesir’den meclise giden 1 kadın milletvekili var. Bu durumu siyasetçilerin kadın haklarına, kadın hukukuna, kadının toplumdaki temsiliyetine yarattığı büyük bir saygısızlık, büyük bir dayatma olarak görüyorum.” dedi.

“KADIN TEMSİLİYETİNİN DE EŞİT OLMASI ŞART” 

Kadınların toplumun yüzde 50’sini oluşturduğunu ve kadınların temsiliyette de yüzde 50’yi elde edene kadar hiç yılmadan çalışmaları gerektiğinin altını çizen Başkan Germiyan, “Türkiye çapında partilerde kadın milletvekili sayısında artış var. 600 milletvekilinin 121’i kadın 479’u erkek. MHP dışında her partide biraz artış söz konusu… Ancak buna rağmen bu sayı yetersiz. Toplumun her kesiminin yaşamını etkileyecek kararlar alınırken, kadın temsiliyetinin de eşit olması şart. Mecliste eşitlik sağlanmadığı sürece kadın milletvekili sayısı yetersiz.” diye konuştu.   

“BU MÜCADELEYİ BIRAKAMAYIZ” 

Kadınların bu koşullarda da olsa mücadeleyi asla bırakmamaları gerektiğinin altını çizen Germiyan, “Kadınların işi iğneyle kuyu kazmak gibi… Ağır mücadeleyle,  küçük kazanımlarla ilerlemeye devam ediyorlar. Bu mücadelenin daha güçlü, yaygın ve toplumun her kesiminde içselleştirilmiş şekilde devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu mücadeleyi bırakamayız. Kadınlar insanlığın yarısı ve insan olmayı gerektiren bütün mekanizmalarda yer almaları lazım.” dedi.

“KADINLAR ÇOK ÇALIŞIYOR, BU ÇALIŞKANLIĞIN BİR KARŞILIĞI OLMALI” 

Kadınların hangi partide siyaset yapıyorsa yapsın erkekler tarafından arka plana itilmeye çalışıldıklarını söyleyen Başkan Germiyan, “Özellikle son zamanlarda toplumlarda kadınları evin içine hapsetme anlayışı hâkim olmaya başladı. Eğitimde, sosyal hayatın içinde ve birçok alanda kadınlar evin içinde sınırlandırılmaya çalışıldı. Hâlbuki zamanımızda teknolojiyle güç gerektiren her türlü iş erkekler tarafından da yapılmıyor. Zekâ erkek kadın ayırmıyor. Güç gerektirmeyen bir işte kadın çok rahat çalışıp proje üretebilir. Kadınlar çok çalışıyor. Bu çalışkanlığın bir karşılığı olmalı. Yönetimde de inisiyatif almalı. Bu nedenle kadınların meclisteki eşitliğinin sağlanması çok önemli.” diye konuştu.

Haber: Nur Uysun