Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ehliyet düzenlemesi yolda: Yaş sınırı kalkıyor!

Yeni ehliyet düzenlemesiyle D

Yeni ehliyet düzenlemesiyle D sınıfı ehliyette yaş sınırı 24’e düşürülürken, motosiklet ve B sınıfı ehliyette de değişikliğe gidiliyor.

Türkiye’de B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler için heyecan verici bir gelişme yaklaşıyor. Ulaştırma ve Alt yapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmada sona yaklaşıldı.

Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılacak bir düzenleme ile B sınıfı ehliyet sahiplerinin 125 cc’ye kadar olan hafif motosikletleri kullanabilmesi bekleniyor. Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, bu düzenlemenin en geç 2023 yılı sonuna kadar yürürlüğe girmesini beklediklerini belirtti.

SADECE DİREKSİYON EĞİTİMİ İLE MOTOSİKLET KULLANILACAK

Yeni düzenlemeye göre, B sınıfı ehliyet sahiplerinin motosiklet kullanabilmesi için sürücü kurslarından sadece “motosikletler için uygulama direksiyon eğitimi” alması yeterli olacak. Bu eğitimin sınav şeklinde değil, sadece direksiyon eğitimi olarak verileceği tahmin ediliyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan sürücülerin sürücü belgeleri otomatik olarak güncellenecek ve 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilecek. Koordinatör Öztürk, “Eğitim sınav şeklinde değil. Sadece direksiyon eğitimi şeklinde olması öngörülüyor. Eğitim alan kişinin sürücü belgesi otomatik olarak akredite olacak. Eğitimi alan bu kişiler sürücü belgesini değiştirmesine gerek kalmadan 125 cc’ye kadar olan motosikletleri herhangi başka bir işleme gerek kalmadan kullanabilecek.”diye konuştu.

D SINIFI EHLİYET YAŞI 24’E DÜŞÜRÜLDÜ

Çalışma sonucunda özellikle dikkat çeken bir diğer nokta ise yaş sınırının olmaması. Bu yeni düzenleme ile yaş sınırı konulmamış olsa da Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yaş sınırı durumunu ayrıca değerlendireceği belirtildi. Bununla birlikte, e-ticaret platformlarına kayıtlı sürücüler bu düzenlemeyi kullanamayacak. Aynı zamanda Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle, ehliyet almak isteyen kişiler için yaş şartlarında önemli değişiklikler yapıldı. Yeni yönetmelik kapsamında D sınıfı ehliyet için uygulanan 26 yaş sınırı 24 yaşa düşürüldü. Ayrıca, M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için yaş sınırı 16; A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları için ise 18 yaş olarak belirlendi. Bu sayede Türkiye genelinde araç kullanımı ve ehliyet sahibi olmak daha da kolaylaştı.

“MOTOR PAZARI 800 BİNİ AŞACAK”

Motosiklete olan talep Türkiye’de hızla artıyor. 2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde trafik kaydı yapılan motosiklet sayısı %146.4 arttı ve 2023 Ağustos’ta satışlar geçen yılın aynı dönemine göre %165.9 artarak 109.4 bin adede ulaştı. Koordinatör Öztürk, otomobil kullanımının yüksek maliyetli olması nedeniyle motosikletlere olan talebin arttığını ve uluslararası markaların talepleri karşılayamadığını belirtiyor. Öztürk, talebin bu şekilde artarak devam etmesini ve 2023 yılı sonunda pazarın 800 bin adedi aşmasını bekliyor. Öztürk, “Otomobilin yüksek maliyetle kullanımı ulaşımda motosiklete olan talebi giderek artırıyor. Uluslararası markalarda taleplerin yüzde 20’si bile karşılanamıyor. Talebin bu şekilde devam edeceğini ve 2023 yılı sonunda pazarın 800 bin adedi aşacağını tahmin ediyoruz”dedi. Bu düzenlemeyle birlikte Türkiye’de daha fazla insanın motosiklet kullanmaya başlaması beklenirken trafik konusunda endişeler de sürüyor.

Haber: İhlas Haber Ajansı (İHA)