Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

8 kiloluk nar çekirdeğinden 1 kilo yağ çıkartıyor, siparişlere yetişemiyor

ANTALYA’NIN AKSEKİ İLÇESİNDE DOĞAL NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI ÇIKARTILIYOR. AKSEKİ’NİN ALAÇEŞME MAHALLESİNDE YAŞAYAN (60) ABDULLAH GÜVEN NAR EKŞİSİ İÇİN SIKILAN NAR ÇEKİRDEKLERİNDEN NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI ÜRETTİĞİNİ SÖYLEDİ.

ANTALYA’NIN AKSEKİ İLÇESİNDE DOĞAL

Antalya’nın Akseki ilçesinde nar ekşisi için sıkılan nar çekirdeklerinin yağlarını çıkartan üretici, siparişlere yetişemiyor. Üretici Abdullah Güven, “Kurutmuş olduğum nar çekirdeğinin 8 kilosundan 1 kilogram nar çekirdeği yağı elde ediyorum. 20 gram nar çekirdeği yağını 40 TL’den satıyorum. Türkiye’nin her yerinden sipariş alıyorum” dedi.

Antalya’nın Akseki ilçesinde yaşayan Abdullah Güven, nar ekşisi için sıkılan narların çekirdeklerini gelir kapısına çevirdi. Güven, nar ekşisi üreten vatandaşlardan çekirdekleri toplayarak kurutup, 8 kilosundan 1 kilogram nar çekirdeği yağı elde ediyor. Güven, 20 gram nar çekirdeği yağını 40 TL’den satarak, Türkiye’nin her yerinden sipariş aldığını belirtti.

“Minicik çekirdeklerden yağ çıkarabilmek için soğuk pres yöntemi kullanıyorum”

Nar çekirdeği posasının nar tanelerinin suyu alındıktan sonra elde kalan ve değerlendirilme potansiyeli olan bir atık ürün olduğunu söyleyen Güven, “Elde etmesi son derece güç olan nar çekirdeği yağı sağlık açısından son derece faydalıdır. Nar çekirdeği yağı tahmin edeceğiniz gibi son derece zor bir yöntemle elde ediliyor. Minicik çekirdeklerden yağ çıkarabilmek için soğuk pres yöntemi kullanıyorum. Böyle olunca da bu doğal yağ faydalarını yitirmiyor” dedi.

“8 kilosundan 1 kilogram nar çekirdeği yağı elde ediyorum”

İlk kez nar çekirdeği yağı ürettiğini anlatan Güven, “Üreticiler sonbahar ayında toplamış oldukları nardan nar ekşisi yapıyorlar. Bende onlardan çekirdeklerini alıp kurutuyorum. Kurutmuş olduğum nar çekirdeğinin 8 kilosundan 1 kilogram nar çekirdeği yağı elde ediyorum. Ekonomiye kazandırmaya çalışıyorum. Akseki’de narlar doğal yetiştirildiği için çok lezzetli oluyor” dedi.

“31 çeşit bitkinin yağını çıkarıyor”

Akseki’nin doğal bitkileri olan kekik, nane, andız, ardıç, katran sedir, lavanta, defne, çam yağı gibi yaklaşık 31 çeşit bitkiden yağ üretimi yaptığını söyleyen Güven, “Bunların hepsi birbirinden şifalı doğal bitki yağlarıdır. 20 gram nar çekirdeği yağını 40 TL’den satıyorum. Türkiye’nin her yerinden sipariş alıyorum. Siparişlere yetişemiyorum” diye konuştu.

“Birçok derde deva”

Nar çekirdeği yağının bilimsel olarak birçok derde deva olduğunu söyleyen Güven, nar çekirdeği yağının faydalarını şöyle sıraladı:

“Nar gibi nar çekirdeği yağı da bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Nar çekirdeği yağı düzenli kullanıldığında ciltteki akne sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Nar çekirdeği yağı içerdiği tekli doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar sağlığı için son derece önemlidir. Kolesterolü düşürür. Saç diplerinize düzenli olarak nar çekirdeği yağı ile masaj yaparsanız, saçlarınız daha uzun süre sizi terk etmeyecektir. Yapılan onlarca bilimsel çalışma nar çekirdeği yağının anti-kanser ürünü olduğunu kanıtlamıştır. Nar çekirdeği yağı binlerce yıldır güzellik formülü olarak kullanılıyor. Kas ağrılarınızdan kurtulmak istiyorsanız nar yağıyla masaj yaparak bu soruna nokta koyabilirsiniz.”