Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ev alacaklar dikkat! Faizler düştü

Ev alacaklar dikkat! Faizler düştü
BANSES GAZETESİ
Resim Açıklaması

İLK KEZ EV ALACAKLARA YÜZDE 90’A KADAR KREDİ KULLANIMI

Geçtiğimiz yıllarda, 3 milyon liralık konut alan kişi, kaç mülkü olursa olsun evin değerinin yüzde 90’ı kadar kredi talep edebiliyordu. Yapılan yüzde 75’lik kısıtlama ile artık evin değerinin yüzde 22.5’ine düşmüş oldu. Alıcı 3 milyonluk evde 2 milyon 700 bin lira değil,675 bin lira kredi çekebilecek. Alınan bu yeni karar ise ilk kez ev alacak vatandaşları etkilemeyecek ve evin değeri ile enerji sınıfına göre değişmekle birlikte yüzde 90’a kadar kredi kullanma şansına sahip olacak.
Krediler için getirilen yüzde 75’lik sınırlama, akıllara “Türkiye’de toplam konut satışında kredili satışın payı ne kadar?” sorusunu getirdi. Banka kredili satışın payı son bir yılda yüzde 10.5 ile yüzde 25.4 arasında değişti. TÜİK Temmuz ayı verilerine göre de kredili satışın payı yüzde 13.3 ila son 7 ayın en düşük seviyesini gördü. Faizdeki artışlar nedeniyle tüketiciler ağırlıklı olarak peşin ve senetle alım yapmayı seçti. Kamu bankalarının sitelerinde yer alan bilgilere göre ise aylık faiz yüzde 2.39-2.59’a kadar yükseldi. Özel bankalarda da çoğunlukla yüzde 3 bandı üzerinde seyretti.
Orta gelirliye konut desteği kapsamında Yeni Konut Finansman Programına ilişkin şartlar ve diğer detaylarda Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda kredi faiz oranları 2 milyon liraya kadar yüzde 0,69, 2-4 milyon lira arasında yüzde 0,79, 4-5 milyon arasına ise yüzde 0,99 olarak uygulanacağı açıklandı. Daha önce satılmamış ve yüklenicilerin mülkiyetinde olan konutlara henüz başlamamış, yapımı devam eden projelerde konut sahibi olmak isteyenler için katkı sağlanabilecek ve finansmanlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

3 BÖLGEYE AYRILDI



HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN SONRAKİ SAYFAYA GEÇİN

HABER MERKEZİ

DİĞER GALERİLER

TÜMÜ

DİĞER GALERİLER

FOTO GALERİ ANA SAYFA'YA GİT