Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zivane: “Özgür yarınlar biz kadınların ellerinde yükselecek”

CHP Bandırma İlçe Kadın

CHP Bandırma İlçe Kadın Kolları Başkanı Canan Zivane, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 89. Yıl Dönümünde yaptığı açıklamada; “Biz kadınlar için eşitlik mücadelesi, bir hak mücadelesidir. Eşit bir dünya kurmaya kararlıyız.”dedi.

5 Aralık 1934 Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının 89’uncu yıl dönümünde CHP Bandırma İlçe Kadın Kolları Başkanı Canan Zivane, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ile eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulduğunda mecliste kadın milletvekili bulunmadığını belirten Canan Zivane, “Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, 23 Nisan 1920’de TBMM açıldı. O dönemde parlamentoda sadece erkek milletvekilleri vardı. Oysa milli mücadelede kadınlar ve erkekler yan yana, omuz omuzaydı. 5 Aralık 1934’te biz kadınlar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçme ve seçilme hakkını kazandık. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün ifadesiyle; ‘kadının kurtuluş devrimi’ gerçekleşti. Bugün, bu kurtuluş devriminin 89. yıl dönümü. Kutlu olsun!”dedi.

“CUMHURİYET HALK PARTİSİ OLARAK ANA HEDEFİMİZ TAM EŞİTLİKTİR.”

1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildiğini söyleyen Başkan Zivane, “Kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanması eşitlik mücadelesinin önemli parçasıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak ana hedefimiz tam eşitliktir. Bu konuda dev bir adım atmış ve kadınların siyasette eşit temsilini sağlayabilmek amacıyla Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik öngören teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmuştuk. Listelerin bir kadın bir erkek şeklinde “fermuar yöntemi” ile yapılmasını şart koşmuştuk. Teklifimiz, AKP ve MHP oyları ile reddedilmişti.”diye konuştu.

“ÜÇ YILDA PARTİMİZE YAKLAŞIK 165 BİN YENİ KADIN ÜYE KAZANDIRDIK”

CHP’nin üst yönetimini oluşturan Gölge Kabine’nin yarı kadın, yarı erkeklerden oluştuğunu aktaran Zivane, “Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak, son üç yılda partimize yaklaşık 165 bin yeni kadın üye kazandırdık. Kadınların siyasette daha aktif olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki seçimlerde kadın temsilini en az ikiye katlamaya kararlıyız. Belediye meclisi üyeliklerinde fermuar sistemi uygulanmasını çok önemsiyoruz. Tüm CHP’li belediyelerde eşitlik birimi kurulmasını ve yerel yönetim kadrolarında yüzde 50 cinsiyet kotası uygulanmasını hedefliyoruz. Biz kadınlar için eşitlik mücadelesi, bir hak mücadelesidir. Eşit bir dünya kurmaya kararlıyız. Laik, demokratik ve özgür yarınlar biz kadınların ellerinde yükselecek.”dedi.

YAŞAMHAK PROJESİ’NDE 3’ÜNCÜ YILDÖNÜMÜ

5 Aralık’ın aynı zamanda YAŞAMHAK Projesi’nin 3’üncü yıl dönümü olduğunun altını çizen Zivane, “İstanbul Sözleşmesi’nin bir maddesini hayata geçirdiğimiz projemizle, kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele ediyoruz. 444 82 85 numaralı alo şiddet hattımız üzerinden, şiddet mağduru kadın ve çocuklara 7/24 ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunuyoruz. Projemiz kapsamında bugüne kadar on binlerce kadının hayatına birebir dokunduk, dokunmaya da devam ediyoruz. Acil durumlarda kadınlar, bize mobil uygulamamız üzerinden kolayca erişebiliyor.”dedi.

Haber: M. Nur Uysun