Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zeytinyağlarında akıl almaz kurnazlık

Zeytinyağı fiyatlarının artması nedeniyle

Zeytinyağı fiyatlarının artması nedeniyle vatandaşlar uygun fiyatlı yağ arayışına girişti. Bu durumu fırsat bilen dolandırıcılar, piyasada sahte zeytinyağı üretimine başladı.
Ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle maliyetlerin artması ve zeytin rekoltesinin düşük olması, zeytinyağı fiyatlarını arttırdı. Fiyatların yükselmesi nedeniyle vatandaşlar uygun fiyata satılan zeytinyağı arayışına girişti. Bu durumu fırsat bilen sahte zeytinyağı üreticileri piyasada çoğaldı. Pamuk yağı, çiçek yağı gibi yağların içine zeytinyağını karıştırarak sattıkları tespit edilen dolandırıcılara yönelik çalışmalar da başlatıldı.
1969 yılından bu yana tam 54 yıldır zeytin ve zeytinyağı alanında faaliyet gösteren Bandırmalı esnaf Erdem Özcan, sahte zeytinyağlarının insan sağlığına çok zararlı olduğuna dikkat çekti. Özcan, “Zeytin hasadı ekim ayında başlıyor. Yakın zamanda hasat sona erecek. Bu sene mevsimsel koşullara bağlı olarak üretim az oldu. O yüzden fiyatlarda bir düşme olmadı ama maliyetler çok yüksek seyrediyor. Üretici, ürünlerini sattıktan sonra elinde kalanını muhafaza eder. Piyasayı takip ederek fiyatları ona göre değerlendirir ve satar. Piyasada bu sene sahte zeytinyağı satışı çok fazla var. Sahte zeytinyağını ayırt etmek aslında çok kolay. Gerçek natürel sızma zeytinyağların 5 litre perakende satış fiyatları bin 500- bin 600 liradan başlıyor. Bu fiyatların altında, 450-500 lira olarak satılan zeytinyağları sahtedir. Ayırt etmek için laboratuvara bile göndermeye gerek yok.” dedi.
“SAHTE YAĞLARA ZEYTİNYAĞI AROMASI EKLENİYOR”
Sahte yağlara, zeytinyağı aroması eklendiğine dikkat çeken Özcan, “Sahte zeytinyağları tadından ayırt edilemez. Çünkü bu yağları hazırlarken zeytinyağı aroması, boyası ve asit kokuları kullanıyorlar. Kokladığınız zaman gerçek zeytinyağı gibi kokabilir ya da renksiz olduğu için kullandıkları boya sayesinde rengine aldabilirsiz ama aslında sahtedir. Piyasada pamuk yağı ve kanola yağı ucuz olduğu için bu yağları tercih ediyorlar. Ayrıca zeytinyağının yüksek asidini düşürmek için çiçek yağı kullanıyorlar. Çiçek yağı asidi düşürmez. Asit oranı ancak laboratuvarda ölçümlerle belli olur. Zeytinyağları asidine göre sınıflandırılıyor. 0.8 dizyeme kadar olan yağlar sızma sınıfına giriyor. 0,8-0,9 dizyem olursa 1 asit, 1-1,5-2,5-3,5 asit olarak adlandırılıyor ve asidine göre de fiyatlandırılıyor. Vatandaşlara tavsiyem zeytinyağı tüketmek istiyorlarsa, ucuz fiyata aldıkları sahte yağları tercih etmesinler. Gerçekten insan sağlığı için çok tehlikeli.” diye konuştu.
Haber: Selin Girgin