Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Veteriner Hekim uyardı: Kavurucu sıcaklar sokak hayvanları için tehlikeli

Bandırma’da yaz aylarında mevsim

Bandırma’da yaz aylarında mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar sokak hayvanlarını olumsuz etkiliyor. Sokak hayvanlarının sıcak havalar nedeniyle hayati tehlike yaşadığını belirten Veteriner Hekim Umut Köksal, hayvanseverlerin dikkat etmesi gereken durumları aktardı.

Hava sıcaklıklarının 30 derecenin üzerinde seyretmesi nedeniyle özellikle sokak hayvanlarının su kaybı yaşadığı belirtildi. Veteriner Hekim Umut Köksal, hayvanseverlerin sıcak havalarda sokak hayvanlarına verilen su ve mamaların düzenli olarak kontrol edilmesi ve değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Bandırma gibi yaz aylarında sıcaklıkların fazla arttığı şehirlerde sokak hayvanlarının güneş ve sıcak çarpması ile sıklıkla karşılaştığını belirten Veteriner Hekim Umut Köksal, “Kedi ve köpeklerin hipertermi yani fazla ısınmaya karşı vücutlarında kendi doğal koruma sistemleri bulunuyor. Ancak en sıcak yaz mevsimlerinden birini yaşadığımız bu günlerde, sokak hayvanları ne yazık ki sıcağı tolere edemez hale geldi. Günün en sıcak saatlerinde güneş çarpmasından kaçmak için gölge bir yer arayan ve şanslı ise bulan sokak hayvanları bu kez de sıcak (ısı) çarpmasına maruz kalabiliyor. Sıcaklarda eriyen asfalt gibi zeminlere bastıkları için pati altlarında yanık yaraları oluşabiliyor.” dedi.

“SICAK ÇARPMASI YAŞAYAN HAYVANLARIN HAYATİ RİSKLERİ DE ARTIYOR”

Hayvanseverlerin sıcak havalarda sokak hayvanları için yapabilecekleri şeylere değinen Veteriner Hekim Köksal, “Sokak hayvanları için yaz aylarında sıvı tüketimi çok önemli. Yetersiz sıvı tüketimi ile birlikte sıcak çarpması yaşayan hayvanların hayati riskleri de artıyor. Bu sebeple sokak hayvanlarının besleme noktalarındaki sularının düzenli olarak kontrolü ve yenilenmesi gerekiyor. Kimi zaman sularının içine buz küpleri konulması sokak hayvanlarının serin ve taze suya ulaşabilmelerine yardımcı olacaktır.” diye konuştu.

“SOKAK HAYVANLARI İÇİN GÖLGE ALANLAR YARATILMALI”

Sokak hayvanlarının barınma ihtiyacının da önemli olduğunun altını çizen Hekim Köksal, “Tüylü dostlarımızın su ihtiyacı kadar güneşten kaçınma ve barınma ihtiyaçlarını da unutmamak gerekir. Hayvanların yuvaları için gölge alanlar seçilmeli, yuvası olmaya hayvanlar için ise gölge alanlar yaratılmalı. Sokakta gördüğünüz güç nefes alan, ayakta duramayan bir sokak hayvanı sıcak ya da güneş çarpması yaşıyor olabilir. Böyle bir durumda ivedilikle bir veteriner hekimi veya belediyelere bağlı veteriner hizmeti veren birimler ile iletişime geçmek gerekmektedir. Erken tanı, tedavinin seyrini değiştirir ve hastayı ölümden kurtarabilir.” dedi.

SOKAK HAYVANLARINI BESLERKEN VERİLEN BESİNE DİKKAT!

Hayvanseverlerin sokak hayvanlarına yemek vermek isterken bazen fark etmeden çok ciddi zararlar verdiğini belirten Veteriner Köksal, “Sokaktaki hayvan dostlarımızı beslerken dikkat etmemiz gereken noktalar var. Bunlardan biri sokak hayvanlarına verilen kemikler, ısıl işlem görmüş ile olsa kemiği yiyen hayvanlara büyük zararlar veriyor. Sokakta yaşayan kedilere süt vermemeliyiz. Kediler süt içerisinde bulunan “laktoz”u sindiremezler. Bu da özellikle yavru kedilerde sindirim sorunları yaşanmasına ve bazı durumlarda hayatlarını kaybetmelerine sebep olmaktadır. İşlenmiş, baharatlı yiyecekler kedi ve köpeklerin sindirim sistemlerini kötü etkileyebiliyorken soğan ve sarımsağın fazla tüketimi hayvanlarda zehirlenmeye neden olabiliyor. ” diye konuştu.

“SOKAK HAYVANLARININ SULARI GÜN İÇİNDE DEĞİŞTİRİLMELİ”

Hayvanseverlerin sokak hayvanlarını fazla beslemekten kaçınmaları gerektiğini aktaran Köksal, “Çiğ et ile yapılan beslemelerde, E. Coli ve Salmonella zehirlenmesi görülmesine yol açabilir. Kendi sokağımızda yaşayan hayvanlara tek seferde yiyebileceklerinden fazla yiyecek vermek yiyeceklerin sıcak havada bozulmasına neden oluyor. Bozulan yiyeceklerden yiyen hayvanları ne yazık ki bazen iç parazit gibi bir sorunla karşılaşırken bazen de zehirlenebiliyor. Bu sebeple sokak hayvanlarına beslerken verilen yiyeceklerin kontrolü düzenli yapılıp suları gün içinde değiştirilmeli. Eğer sokağınızda yaşayan bir hayvanın hasta olduğunu düşünüyorsanız lütfen beklemeden bir veteriner hekime danışın.” dedi.

Haber: M. Nur Uysun