Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzman Mühendis uyardı: “Marmara Depremi her an olabilir”

Susurluk Kongre ve Kültür

Susurluk Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Depremle Yaşamak” konulu Susurluk Deprem Sempozyumu gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan’ın katılımlarıyla Prof. Dr. Abdullah Soykan’ın moderatörlüğünde Susurluk’ta “Depremle Yaşamak” konulu Deprem Sempozyumu gerçekleştirildi. Susurluk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan Sempozyuma; Susurluk Kaymakamı Muammer Köken, İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney, Susurluk İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Çatak ve vatandaşlar katıldı.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM KANUNU HIZLI ŞEKİLDE UYGULANMALI”

Marmara Depremi’nin ülkede büyük yıkım yaratacağına dikkat çeken Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, “Depremlere karşı yapılması gerekenlerinin ilk başında deprem bilinci oluşturulması, gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Depremin zararlarını en aza indirmek için afet risk yönetiminin doğru yapılması gerekiyor. Marmara Denizi’ne kıyısı olan bütün iller etkilenecek. Yaşanan son depremlere baktığımız zaman depremle ilgili tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğinin farkındayız. Orta büyüklükteki depremlerde bile can ve mal kaybı yaşanıyor. Diri fayların üzerine bina yapılmaması gerekiyor. Yüzeyde yer değişimi yaşandığı için binaların ayakta kalma şansı yok. Yaklaşık 500 üzerinde diri fay var ve bu fay hatları 5.5’in üzerinde bir deprem yaratacak potansiyelde. 24 kent, 100 ilçe, 502 mahalle doğrudan fay hattı üzerinde bulunuyor. Diri fay üzerindeki binaların kentsel dönüşüme tabi tutulması gerekiyor. Kentsel dönüşüm kanunu hızlı bir şekilde ülkemizde uygulanmalı.” diye konuştu.

“7’NİN ÜZERİNDE DEPREM BEKLENİYOR”

250 yıllık birikmiş bir enerjinin kırılma yapacağını aktaran Mühendis Aykan, “Marmara Bölgesi’nde her an beklenen deprem meydana gelebilir. Yapılan çalışmalara ve elde edilen verilere göre 7’nin üzerinde büyük bir deprem bekleniyor. İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ başta olmak üzere Bandırma, Gönen, Erdek gibi ilçeler de etkilenecek. Bir an önce tedbirlerin alınması ve eksiklerin tamamlanması gerekiyor.” dedi.

Sempozyumun ardından Prof. Dr. Abdullah Soykan, Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan ve Prof. Dr. İbrahim Türkmen’e plaket takdim edildi.

Haber: Selin Girgin