Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uyuz, Bandırma’ya da bulaştı

Bulaşıcı bir deri hastalığı

Bulaşıcı bir deri hastalığı olarak bilinen ve temas yoluyla geçen paraziter hastalık olan uyuz, hızla yayılıyor. Bandırma Esen Tıp Merkezi’nde görevli Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Saatçi, tehlikeli hastalığın önüne geçilmesi için bir an önce önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl uyuz hastalığı vakalarında artış gözlemlendi. Cilt döküntüleri, kaşıntı, kızarıklık ve kabarcıklara sebep olan uyuz hastalığı Türkiye genelinde olduğu gibi Bandırma’da da yaygınlaştı. Uyuz hastalığının korona döneminden beri yaygın olduğuna dikkat çeken Doktor Ömer Saatçi, “Uyuz salgını korona döneminden beri salgın durumda ve Türkiye’de ilaç kalmadı. Bu yüzden yapma ilaçlar başladı. Uyuzdaki artış her gün devam ediyor. Toplu yaşam sürdüren ve kalabalık ailelerde daha fazla var. Son yıllarda tahminimce göçmenlerle birlikte uyuz hastalığı daha çok arttı. Çünkü hep toplu arada yaşıyorlar. Uyuz bulaşmış olan bir kişi oturduğu yere sarkopt böceği dediğimiz uyuzu yapan böceği bıraktıkları zaman, bu böcekler 4-6 hafta yaşar.” dedi.

“SALGI YAPARAK KİŞİNİN ACI HİSSETMESİNİ ÖNLER”
Doktor Saatçi, uyuz hastalığının oluşumu ve yayılması hakkında şu açıklamayı yaptı: “Sarkopt böceği dişi ve erkek olmak üzere ikiye ayrılır. Erkek sarkopt böceği dişiyle çiftleştiği zaman ölür, dişi ise kısa sürede tüneller açmaya başlar. Bu tünellerin içinde de 4 günde yumurtalar bırakarak üremeye başlar ve larva şekline gelir. Yani kısa sürede erişkin hale gelir ve uyuz böcekleri yayılmaya başlar. Sarkopt vücuda girdiği zaman sıcakta hareket eder. Sıcakta hareket ederken bir tünel kazar ve hatta bu tüneli kazarken bir salgı yaparak kişinin acısını duymasını engeller. Bir santim gider ve çıkıp hava alır. Zikzak şeklinde ilerler. Uyuzu o hava deliklerine göre değerlendirip teşhis ediyoruz. Özel bir tahlil ve terktik ile teşhisi çok zordur. Kişi sıcak bir ortama girdiği zaman kaşınmaya başlar. Soğuk ortamlarda ise kaşınması kesilir. Çünkü sarkopt sıcakla hareket ederek kaşıntı yapan bir böcek türüdür.”
“UYUZ BİR SOSYAL TOPLUM HASTALIĞIDIR”
Bandırma’da uyuz hastalığına son dönemde çok sık rastlandığını kaydeden Doktor Ömer Saatçi, “Vatandaşın ilaç kullanmaktan ve dikkat etmekten başka yapabileceği bir şey yok. Otobüste uzun süre yolculuk yapmış ve uyuz olan kişi kalktıktan sonra orada kalan uyuz, aynı yere oturan başka bir kişiye bulaşır. Uzun süreli oturulan yerlerin koltuk, minder yerine plastik olması tercih edilmeli. Bu tür konulara dikkat edilmesi gerekiyor. Bir kişide başlayan uyuzun kalabalık ortamlarda, yakın eşler arasında yayılma olasılığı çok yüksek. Zamanında bir köylünün bir köyü uyuz ettiğini biliyorum. Bandırma’da da maalesef ki uyuz vakalarıyla çok sık karşılaşıyoruz. Özellikle öğrencilerde de çok fazla oluyor. Uyuz bir sosyal toplum hastalığıdır ve Türkiye’yi ciddi şekilde ilgilendiren bir durum haline geldi.” dedi.
Haber: Selin Girgin