Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin de yer aldığı HYSouthMarmara Projesi ile Güney Marmara’da yeşil hidrojen üretimi ve bölgesel hidrojen ekonomisi hedefleniyor.
Türkiye’nin ilk hidrojen vadisi ve yerli yeşil hidrojen tesisi olma özelliği taşıyan HYSouthMarmara Projesi, yükseköğretim kurumlarının katkısıyla enerji dönüşümünde önemli bir adım atıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, projeye dair yaptığı açıklamada, Türk üniversitelerinin bu süreçte etkin rol oynadığını vurguladı.
Güney Marmara bölgesinde yeşil hidrojen üretimini entegre eden ve bölgesel ölçekte bir hidrojen ekonomisi kurmayı amaçlayan projede; Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Türk-Alman Üniversitesi yürütücü kurumlar arasında yer alıyor.
BANÜ’DE YEŞİL DENİZ ENDÜSTRİSİ AR-GE TEST VE EĞİTİM MERKEZİ KURULACAK
Proje kapsamında, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge Test ve Eğitim Merkezi ile hem bölgenin bilgi ve teknoloji altyapısının güçlendirilmesi hem de öğrenci ve araştırmacılara uygulamalı öğrenme imkânları sunulması hedefleniyor.
YÖK Başkanı Özvar açıklamasında, “Yeşil dönüşüm sürecinde yükseköğretim kurumları stratejik bir rol üstleniyor. Üniversitelerimiz hem insan kaynağı yetiştirme hem de araştırma-geliştirme faaliyetleriyle bu dönüşümün lokomotifi olmalıdır. HYSouthMarmara Projesi ile bu hedefe bir adım daha yaklaşıyoruz.” dedi. Sürdürülebilir kalkınma ve küresel iklim hedefleri doğrultusunda enerji sektöründe yenilikçi adımların atıldığı projede, üniversitelerin güçlü katkısı geleceğe dönük umut verici bir iş birliği modeli sunuyor.
HABER MERKEZİ