Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye Hukuku Bandırma’da masaya yatırıldı

Bandırma Kitap Günleri’nde Av.

Bandırma Kitap Günleri’nde Av. Dr. Mehmet Ruşen Gültekin ve Av. Fikret İlkiz’in katılımı ile Türkiye’de hukuk sistemi tartışıldı.

5’inci Bandırma Kitap Günleri’nin son gününde gerçekleştirilen söyleşi de Türkiye’de hukuk sistemi masaya yatırıldı. Söyleşiye 19’uncu dönem Balıkesir Milletvekili Hüseyin Balyalı, Bandırma Belediye Meclis Üyesi Necdet Aytekin ve vatandaşlar katıldı.

Tartışılan konular arasında Milletvekili olmasına rağmen Gezi Parkı Davası nedeniyle tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın durumu da yer aldı. Atalay’ın süren davasında Hakimin vereceği kararı takip ettiklerini belirten Av. Fikret İlkiz, “Dava sürecini yakından takip ediyoruz. Yıllardan beri yürütmenin karıştığı birçok şey var. Seçilmiş milletvekilinin yasama faaliyetine katılmasına yönelik müdahale, sadece onun seçilme hakkına değil, aynı zamanda onu seçerek Meclise gönderen seçmenlerinin serbest iradelerini açıklama hakkına da yönelik müdahale demektir. Türkiye’de Basın Özgürlüğü yoktur. Türkiye’de fikir özgürlüğü yoktur.” diye konuştu.

“DÜŞMAN CEZA HUKUKU TARTIŞMALIDIR”

Türkiye’de hukuk sistemi ve fikir özgürlüğünün üzerinde durulan Hakimlerin iktidarın beğenisine göre karar almasının “yargının siyasallaşması” olarak adlandırıldığını belirten Av. Mehmet Ruşen Gültekin, “Aslında ceza hukukunda yeri olmayan ama literatürde bulunan düşman ceza hukuku kavramını ve Türkiye’deki uygulamaların sıklaştığını görüyoruz. İşte anayasanın 83. Maddesinin 3. Kıtasına göre zaten Milletvekili sıfatıyla dışarıda olması gereken Can Atalay’ın, anayasanın bu hükmü çiğnenerek halen içeride tutulmasını ancak bunun açıklayabiliriz. Çünkü hiçbir yargıcın, Cumhuriyet savcısının anayasanın 83. Madde 3. Fıkrasını bilmemesini düşünemeyiz. Okunmadığını düşünemeyiz. Dolayısıyla biz burada aslında ‘düşman ceza hukuku’ kavramını tartışmamız lazım. Yani eyleme değil, kişiye bakar. Bu noktada kendisine muhalif gördüğü kişileri dizayn etmeye çalışan bir yargı sistemi görüyoruz.” dedi.

Söyleşide Türkiye’nin adalet sisteminde bulunan birçok sorun ele alındı. Söyleşi bitiminde Bandırma Belediyesi Meclis Üyesi Necdet Aytekin konuşmacılara plaket takdim etti.

Haber: Mihriban Nur Uysun