Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tuğçe Karaçay: “Meme kanserinde erken tanı ellerimizde”

Dünyada ve ülkemizde kadınlarda

Dünyada ve ülkemizde kadınlarda en çok görülen ve en çok ölüme neden olan meme kanserine dikkat çekilmesi için Ekim ayı farkındalık ayı olarak belirlendi. Her Ekim ayında düzenlenen “Meme Kanseri Farkındalık Ayı”, dünya çapında üç milyondan fazla kadını etkileyen hastalığın önlenmesini ve taranmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Her yıl Ekim ayında düzenlenen “Meme Kanseri Farkındalık Ayı”, dünya çapında üç milyondan fazla kadını etkileyen hastalığın taranmasını ve önlenmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Ekim ayında, tüm dünyada yürütülen farkındalık ve bilinçlendirme etkinliklerinde pembe kurdele teması kullanılmakta.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tuğçe Karaçay, meme kanseri hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüme sebep olan kanser tipi olduğuna dikkat çeken Karaçay, “Ülkemizde her 4 kadından biri meme kanseri olmaya adaydır. Aile öyküsünde meme kanserli hasta olması, obezite, alkol kullanımı, sigara, erken adet görme, geç menopoz, çevresel faktörler meme kanseri olmak için risk faktörüdür. Meme kanserinde erken tanı en önemli aşamadır. Bunun için Dünya Sağlık Örgütü nün belirlediği bazı yöntemler vardı.” Dedi.

“KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Op. Dr. Tuğçe Karaçay, meme kanserinde ön tanının hayat kurtardığını vurgulayarak kendi kendine meme muayenesinin önemine değindi. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği meme kanserini önleme yöntemlerinin olduğunun altını çizen Karaçay, “Bu yöntemlerden en önemlisi kendi kendini meme muayenesidir. 20 yaşından sonra her kadın ayda bir kez mümkünse adet döngüsünden bir hafta sonra kendi memesini muayene etmelidir. 40-70 yaş arası her kadına 2 yılda bir mamografi çekilmesi önerilir. Gene aynı şekilde bu yaş grubuna 2 yılda bir meme muayenesi yapılması önerilmektedir.” Diye konuştu.

MAMOGRAFİNİN GEREKLİLİĞİ

“Ben şahsen kendi tecrübelerime dayanarak bunu kendi hastalarımda bir miktar modifiye ediyorum. Benim görüşüme göre adet görmeye başlayan her genç kız ayda bir kez memesini muayene ederek memesini tanımalı ve gelişebilecek farklılıkları anlayabilecek seviyeye gelmelidir” uyarısında bulunan Karaçay, “Yılda bir kez meme muayenesi 40 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi ve gerekli olduğu zaman muayeneye ya da mamografi sonucuna göre belirlenecek şekilde meme ultrasonu yapılmasını öneriyorum.” Dedi.

“ERKEKLER DE BİLİNÇLİ OLSUN”

Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Danışmanlığı kadınların meme kanserine karşı bilinçlendirilmesi için büyük rol oynuyor.

KETEM’lerde mamografi işlemlerinin ücretsiz olarak yapıldığını ve buralarda elde edilen sonuçlara göre hastaların aile hekimleri tarafından gerekli olduğu durumlarda ultrasona ya da genel cerrahi uzmanlarına yönlendirildiklerini belirten Op. Dr. Tuğçe Karaçay, şunları söyledi:“Bandırma’daki kadınlara yönelik olarak Devlet Hastanesi’nde ve eski diş hastanesinin içinde bulunan KETEM’ler aktif olarak çalışmaktadır. Bandırmalı kadınlar aile hekimleri vasıtasıyla ya da randevu sisteminden MHRS’den randevu alarak KETEM’lere başvurabilirler 40 yaşın üzerindeyseler hazır Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayında iken söylemek istediğim en önemli şey; meme kanserinde anı kendi ellerimizle. Her kadın her erkek bunun bilincinde olsun ki hem kendilerine hem eşlerine hem kız çocuklarına bu konuda faydalı olabilsinler. Her kadın kendi memesini muayene ederek düzenli olarak tanırsa memesinde oluşabilecek farklılıkları çok çok erken fark edebilir. Böylece erken tanıyla bu hastalıktan tamamen kurtulabilir.”

BANDIRMALI KADINLAR İÇİN SEMİNER DÜZENLENECEK

Bandırma Ticaret Odası Girişimci Kadınlar Kurulu’nun bilinçlendirme toplantısı düzenleyeceğini belirten Karaçay, “Kanserden Korkma geç kalmaktan kork! Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı olması nedeniyle Bandırma Ticaret Odası Girişimci Kadınlar Kurulu olarak bir bilinçlendirme toplantısı düzenledik. 25 Ekim Çarşamba günü saat 14.00’da Ticaret Odası’nın Konferans Salonu’nda tüm Bandırma halkına kadın erkek ayırt etmeksizin meme kanseri ile ilgili bilgi vermeyi amaçlıyoruz. Ayrıca katılımcılar arasından yapacağımız bir çekilişle 5 kişiye de tarafından ücretsiz muayene yapılacaktır hepinizi bekleriz.” Dedi.

HABER MERKEZİ