Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ticaret Odası’ndan “Meme Kanseri Farkındalık” semineri

Bandırma Ticaret Odası’nda Kadın

Bandırma Ticaret Odası’nda Kadın Girişimciler Kurulu tarafından “Meme Kanseri Farkındalık” Semineri düzenlendi.
“Meme Kanseri Farkındalık Ayı”nda Bandırma Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen “Meme Kanseri Farkındalık” Seminerinde Bandırmalı kadınlar bilgilendirildi.
Bandırma Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Gözde Engür, kurul olarak “Pembe Ekim Ayı”nda ilk seminerlerini gerçekleştirdiklerini belirterek meme kanserinin dikkat çekilmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Seminerde konuşmacı olarak Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tuğçe Karaçay ve Emekli Öğretmen Sibel Ertem yer aldı.
ERKEN TANI HAYAT KURTARIR!
Türkiye’de her 4 kadından birinin meme kanseri olduğunu söyleyen Op. Dr. Tuğçe Karaçay, katılımcılara meme yapısı hakkında bilgi verdi. Meme kanseri tedavisinde erken tanının hayati bir önem taşıdığını vurgulayan Dr. Karaçay, “Meme kanseri taramalarında; 40 yaşında mamografi çekilme başlanır. 69 yaşından sonra 2 yılda bir mamografi çekilmelidir. Taramalarda amaç tanı koymak değil, görünüşte sağlıklı olan kişilerde olabilecek pozitif bulguları erken dönemde ortaya çıkarmaktır. “dedi.
“MUTLAKA DOKTOR MUAYENESİ YAPTIRILMALIDIR”
“Kendi Kendine Meme Muayenesi”nin (KKMM) meme kanserinin erken tanısında en etkili yöntem olduğunu belirten Dr. Tuğçe Karaçay, “KKMM’yi 20 yaşından sonra her kadın mutlaka öğrenmelidir. En iyi dönem âdetin ilk günü itibariyle 7-10 gün sonra herhangi bir günde yapılmasıdır. Adet görmüyor ise her ayın belli bir gününde KKMM yapmak önemli. 20 yaş üzeri 2 yılda bir, 40 yaş üzeri kadınlar ise yılda bir mutlaka doktor muayenesi yaptırmalıdır.”diye konuştu.
DR. KARAÇAY MEME KANSERİ RİSKİNİ AZALTAN FAKTÖRLERİ AKTARDI
Meme kanserinden korunmak için dikkat edilmesi gereken noktaları aktaran Dr. Karaçay, “Düzenli egzersiz, kilo kontrolü ve hormon tedavilerinden kaçınmak oldukça önemli. Alkol ve sigara tüketimini kontrol altında tutmak da meme kanserinden korunmak için edilmesi gereken bir durum. 30 yaşından önce doğum yapmak ve mümkün olduğunca uzun süre emzirmek de meme kanseri riskini azaltan faktörlerden. İlaçlı, katkı maddeli gıdalardan uzak durmanın yanı sıra doğru sütyen seçmek ve kullanmak da kanser riskini düşürmek için önemli.” dedi.

“MUAYENELERİNİZİ YAPTIRMAKTAN ÇEKİNMEYİN VE AKSATMAYIN”
Meme kanseri ile mücadele hikâyesini katılımcılar ile paylaşan Emekli Öğretmen Sibel Ertem, elle muayenenin önemini vurguladı. Kendi kanser tanısında en önemli faktörün elle muayene olduğunun altını çizen Ertem, “Düzenli olarak elle muayenemizi yapıp vücudumuzu iyi tanımalıyız. Muayenelerinizi yaptırmaktan çekinmeyin ve aksatmayın. Canım yanar diye muayeneye gitmediğiniz her gün küçücük bir operasyon ya da küçücük bir ilaçla kurtulabileceğiniz bir hastalık içinizde büyüyor. Dayanamaz hale geldiğinizde gecikmiş oluyorsunuz. O yüzden korkmak kelimesini ben kadınlarda sevmiyorum. Kontrollere düzenli gidelim. Ne olursa olsun kontrollerimizi ve elle muayenemizi yapalım.”diye konuştu.
Haber: Mihriban Nur Uysun