Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde görülen müsilajın deniz ekosistemi üzerindeki etkisinin giderek arttığını belirterek acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Bandırma’da gerçekleştirdiği bir dalış sonrası Marmara Denizi’nde hızla artan müsilaj sorunu hakkında açıklamalarda bulundu. 3 metrelik derinlikte deniz çayırlarının üzerini kaplayan müsilaj kümeleri bulunduğunu belirten Sarı, denizin derinliklerinde durumun daha da kötüleştiğini kaydetti. Sarı, müsilajın yoğunluğunun arttığını ve sıcaklıkların yükselmesiyle yüzeye çıkacak müsilajın etkisinin daha da büyüyeceğini belirtti.
Müsilajın Ekim ayından bu yana yoğun şekilde devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Sarı, “Deniz çayırları, mercanlar ve diğer deniz canlıları müsilajın altında nefes almakta zorlanıyor. Henüz yüzeyde görmediğimiz için müsilajın nedenlerine dair etkili bir müdahale yok” dedi. Sarı, önümüzdeki haftalarda sıcaklıkların artmasıyla müsilajın daha da yoğunlaşacağını ve denizin ekosistemine verdiği zararın daha büyük boyutlara ulaşacağını belirtti.
Prof. Dr. Sarı, kirliliğin durdurulması gerektiğinin altını çizerek, “Denize boşaltılan atıkları acilen durdurmak zorundayız. Bu konuda her kesimden ciddi yaptırımlar uygulanmalı ve arıtma tesisleri hızla çalışır hale getirilmelidir.” dedi. Ayrıca, Marmara Denizi’ndeki balıklar, yengeçler ve diğer deniz canlılarının kirliliği durdurmak için acil önlemler beklediğini söyledi.
Sarı, müsilajın Marmara Denizi için kalıcı bir felakete dönüşmeden önlem alınması gerektiğini vurgulayarak, “Kirliliği durdurmadan müsilajdan kurtulamayacağız.” diyerek, ilgili tüm taraflara çağrıda bulundu.
HABER MERKEZİ