Saraç: “8 Mart, mücadelenin ve umudun günü”

Kadınların ekonomik ve toplumsal hayattaki yerine dikkat çeken Birsen Temir

Kadınların ekonomik ve toplumsal hayattaki yerine dikkat çeken Birsen Temir Saraç, 8 Mart’ın sadece anma değil, mücadele günü olduğunu vurguladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadınların ekonomik ve toplumsal hayattaki yerine dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerle anılacak. Anadolu Kadın Hareketi Başkanı Birsen Temir Saraç, bu özel günün yalnızca geçmişin ve bugünün sorunlarını gündeme getirmekle kalmayıp, daha eşit bir geleceğe ilham verdiğini belirtti. Saraç, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinin önemine vurgu yaparak, kadın emeğinin görünürlüğü ve ekonomik bağımsızlık için yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu. Saraç, “Yeni nesil kadınlar, bu günden aldıkları güçle, farklılıklarına rağmen bir araya gelecek yetenek ve cesareti buluyor.” dedi.
Saraç, toplumsal cinsiyet eşitliği için mücadelenin her geçen gün daha da önemli hale geldiğini belirterek, kadın emeğinin görünürlüğü ve ekonomik bağımsızlığının sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Kadın yoksulluğunun temel sebeplerini farklı başlıklar altında ele alan Saraç, şunları söyledi:
Toplumsal Cinsiyet Uçurumu: Kadınların eğitime ve istihdama erişimde yaşadığı zorluklar, gelir eşitsizliğini artırıyor. Kadınlar, erkeklere oranla daha düşük ücret alıyor ve düşük gelirli mesleklerde yoğunlaşıyor.
Eşitsiz Ücret ve İş Olanakları: Kadınlar, iş yerlerinde cinsiyet ayrımcılığına maruz kalıyor ve çoğu zaman kayıt dışı istihdamda yer alarak sosyal güvenceden mahrum kalıyor.
Ailevi Roller ve Bakım Yükümlülüğü: Çocuk ve yaşlı bakımı gibi ücretsiz işlerin büyük kısmı kadınlara yükleniyor, bu da onların iş gücüne katılımını sınırlıyor. Tek ebeveyn olan kadınlar ise yoksulluk riskini daha yoğun yaşıyor.
Eğitimde Fırsat Eşitsizliği: Eğitime erişimdeki engeller, kadınların kendilerini geliştirmesini ve daha iyi iş fırsatlarına sahip olmasını zorlaştırıyor.”
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında farklı şehirlerde ve yurt dışında birçok etkinlikte konuşmacı olarak yer alacak olan Birsen Temir Saraç, dinleyicileriyle bir araya şu tarihlerde gelecek:
28 Şubat 2025 – Balıkesir: Anadolu ve Balıkesir Çepni Birliği 8 Mart etkinliği
5 Mart 2025: Anadolu Kadın Hareketi Tiyatro Grubu Kadın Oyunu
7 Mart 2025 – Berlin: Kadın Hareketi Paneli
9 Mart 2025 – Hamburg & Ostenbruch: Sabah ve öğleden sonra oturumları
10-14 Mart 2025: Essen, Bielefeld ve Köln’de etkinlikler
BİRSEN TEMİR SARAÇ KİMDİR?
Atatürk’ün yaveri Akören Köyü’nden Bekir Bey’in torunu olan Birsen Temir Saraç, ODTÜ Tarih Bölümü’nden mezun oldu ve Gazi Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Uzun yıllar tarih öğretmeni olarak görev yaptıktan sonra, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Tarih Komisyonu Başkanlığı yaptı ve ders kitapları hazırladı. CHP Ankara İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu ve milletvekili adayı oldu. ADD başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunda aktif roller üstlenen Saraç, Anadolu Kadın Hareketi Derneği’nin de başkanıdır.
Saraç, kadın hakları ve toplumsal eşitlik konularında birçok proje ve etkinlik düzenlemiştir. CHP Genel Merkezi için hazırladığı “Bin Karanfil Kadın” Projesi, “İktidar, Şiddet ve Kadın Panelleri”, “Ötekiler Panel Dizisi” gibi organizasyonlarla dikkat çekti. Aynı zamanda kadın üreticileri destekleme, kadınların ekonomik bağımsızlığını güçlendirme, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkma ve bilimsel, laik eğitimi savunma konularında önemli çalışmalar yürüttü.
Avrupa’da ve Türkiye’nin dört bir yanında etkinlikler düzenleyen Saraç, kadın hareketine uluslararası boyutta katkı sağlamaktadır. “Dinlerin Esir Kadını” ve “El Alemden Ben Aleme” adlı iki kitabı bulunan Saraç, televizyon programları ve yazılı basında da kadın hakları mücadelesine dair görüşlerini paylaşmaktadır.

HABER MERKEZİ