Osman Çapar: “Okul Servis Araçları Yönetmeliği esnafa yeni yükümlülükler getiriyor”

Bandırma Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Çapar, Resmi Gazete’de

Bandırma Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Çapar, Resmi Gazete’de yayımlanan yeni okul servis araçları yönetmeliğiyle şoför esnafına ek yükümlülükler getirildiğini belirterek, 2017 model ve daha eski araçlar için belirlenen tarihleri açıkladı.
Bandırma Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Çapar, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren okul servis araçları yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulundu. Çapar, yeni yönetmelik ile birlikte şoför esnafına ek yükümlülükler getirildiğini belirterek, bu değişikliklerin sektörde önemli etkiler yaratacağını ifade etti. Yeni yönetmeliğe göre, okul servis araçlarında iç ve dış kameraların bulundurulmasının zorunlu hale geldiğini söyleyen Çapar, bu cihazların 30 gün süreli kayıt yapması gerektiğini aktardı. Ayrıca, okul servis araçlarında iç mekanı gösteren cam kullanımına dair belirli şartların da getirildiğini belirtti.
“CİHAZLARIN 30 GÜN SÜRELİ KAYIT YAPMASI ŞART KOŞULUYOR”
2017 model okul servis araçları için bu düzenlemelerin 1 Mart 2025 tarihine kadar tamamlanması gerektiğini söyleyen Başkan Çapar, “ Bu cihazların 30 gün süreli kayıt yapması şart koşuluyor. İç mekanı gösteren cam kullanımı şartları bulunuyor. Bunun için 2017 model okul servis araçları için 1 Mart 2025 tarihi son tarih olarak belirlendi. Üç nokta emniyet kemeri bulunma her koltuğa oturmaya duyarlı sensörleri bulunmak için 2017 model okul servisleri için 1 Temmuz 2029, 2016 model okul servis araçları için 1 Temmuz 2028, 2015 model okul servis araçları için 1 Temmuz 2027 tarihleri belirlendi. Daha düşük model okul araçları için ise muayene tarihi son tarih oldu.” dedi.
“KÜÇÜK ESNAFIN ÖDEDİĞİ VERGİLERİN AZALTILMASINI BEKLİYORUZ”
Başkan Osman Çapar, sektörle ilgili olarak başka önemli gelişmelere de değindi. Federasyon olarak Gelir-Gider müktesep haklarıyla ilgili olarak meclis alt komisyonunda görüşülmekte olan yasanın çıkmasını beklediklerini belirten Çapar, “Bu yasa ile taşımacılık yapan küçük esnafın hakları sabit hale gelecek. İptali durumunda ise küçük esnaf sıkıntı yaşayacaktır. Gündemde olan Ulusal Taşıt Tanıma sistemi için ülkemizdeki altyapının daha hazır olmadığını düşünüyoruz. Ocak ayı sonuna kadar başvuru şartını yerine getirmezsek alınan yakıt faturalarını kullanamayacağız. Önce küçük esnafın ödediği vergilerin azaltılmasını bekliyoruz. Ayrıca mazot indirimlerinin yapılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

HABER MERKEZİ